Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linja-autokartellin hinnan maksaa matkustaja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi maanantaina toimittaneensa markkinaoikeudelle tutkintansa seitsemän Linja-autoliittoon kuuluvan linja-autoyhtiön kartelliepäilystä. Kilpailuviranomaisen mielestä linja-autoalan keskeiset toimijat tekivät kiellettyä yhteistyötä ja sopivat yhdessä tavoista, jotka pitäisivät uudet toimijat poissa reiteiltä, kun niitä alettiin vuodesta 2009 lähtien avata EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti kilpailulle.

Vaikka kartellitutkinnat ovat Suomessa tuttuja, linja-autokartelli poikkeaisi esimerkiksi puukauppa- tai asfalttikartelleista siinä, että kärsijänä olisi suoraan kuluttaja. Kilpailun rajoitusten vuoksi linja-autolla matkustavien valinnanmahdollisuudet olisivat kaventuneet ja matkustajat olisivat maksaneet matkalipuistaan kalliimpia hintoja kuin jos kilpailu todella olisi toiminut.

Linja-autoliitto, yhtiöt ja Matkahuolto kiistävät syytökset. Kilpailuviranomainen puolestaan katsoo, että linja-autoyhtiöt puolustivat omia reittejään niin, ettei Matkahuollon järjestelmään otettu uusien yrittäjien aikataulutietoja ja lippujen myyntiä. Siksi matkustajilla oli varsinkin alkuun vaikeuksia löytää uusia yrittäjiä, vaikka nämä lähtivät hyvin rohkeasti uudistamaan lippujen hinnoittelua.

Kartelleja on monenlaisia ja ne ovat monin eri tavoin ongelmallisia.

Kartelli haittaa paitsi niitä, joita yritetään pitää poissa markkinoilta, myös niitä, jotka osallistuvat kartellin pyörittämiseen. Yritykset eivät silloin kehitä uusia palveluja ja mieti toimintansa tulevaisuutta samalla tavalla kuin jos kilpailu todella toimisi.

Markkinamekanismia sotkevat paitsi laiton kilpailun rajoittaminen myös tiettyjen alojen laillinen sääntely ja monopoliasemat. Ei ihme, että kilpailuviranomaiset seuraavat tarkkaan esimerkiksi taksien sääntelyä ja sitä, miten Suomessa nyt askel askeleelta puretaan junaliikenteen monopoliasemaa.

Monopolit ja säännellyt alat tapaavat pitää mielellään kiinni asemastaan. Omista etuoikeuksista ei haluta irrottautua, vaikka ne jarruttaisivat innovaatioita ja uudenlaisia tapoja toimia ja siten talouden uudistumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat