Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintohimmelien uhka leijuu yhä maakuntien yllä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen pitää oikeana Lauri Tarastin tuoreen selvityksen periaatetta, jonka mukaan alue- ja maakuntahallintoa kehitetään ymmärrettävämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja yhdenmukaisemmaksi.

”Nyt aluehallinto on kansalaisen näkökulmasta hajanainen ja vaikeasti hahmotettava viidakko, jossa demokraattinen päätöksenteko on osittain lipunut kuntalaisilta erilaisiin yhteenliittymiin.”

Savon Sanomat toteaa, että Tarasti jätti poliitikoille vielä paljon pureskeltavaa

”Maakunnissa on ennätetty jo epäillä itsehallinnon toteutumista. Tarastin selvitys vahvisti epäilyjä. Jos jatkovalmistelussa suora kansanvaali ei saa seurakseen rahoitusvastuuta verotusoikeuksineen, eikä maakunnille anneta yleistä toimivaltaa ja vapaata sopimusoikeutta, itsehallinto jää torsoksi, keskushallinto vahvistuu ja rinnakkaisten organisaatioiden takia kustannukset kasvavat.”

Kalevan mukaan Tarastin mallia on vielä hiottava.

”Ehkä tulenarin kysymys uudistuksessa on verotus. Uudistus ei saisi nostaa kokonaisverorasitusta eikä nostaa verorasitusta kohtuuttomasti paikallisestikaan. Jo alueellisten tuloerojen takia parempi vaihtoehto on, että uuden hallinnon rahoitus hoidetaan valtiollisen veron kautta ja tasausjärjestelmällä.”

Karjalainen kirjoittaa, että kaikki hallintouudistukset tarvitsevat joustavuutta ja vaihtoehtoisia toimintamalleja.

”Tarpeet ja kyky järjestää niin palveluja kuin hallintoakin ovat aivan erilaiset eri puolilla maata. Liian jäykkää mallia ei saa luoda maakuntiin eikä kuntiin.”

Turun Sanomat vaatii selkeää hallintoa.

”Suomessa kasvu, työpaikat, osaaminen, rakentaminen ja palvelut keskittyvät suurille kaupunkiseuduille. Niiden vetovoimaa ei pidä hukata hallinnollisten himmeleiden alle.”

Iltalehden mielestä ”juosten tehden” selvitykset vain sotkevat tilannetta.

”Olisi mielenkiintoista saada selvitys tilanteesta, jossa koko nykyinen eritasoisten mallien viidakko rakennettaisiin puhtaalta pöydältä ja vielä omalla eikä yhteisellä rahalla. Nyt valtakunnan tasoinen politikointi ja alempien tasojen edunvalvonta ovat rakennuttamassa sellaisen hallintohimmelin, etteivät toiminnan kustannustehokkuus tai palvelujen laatu ole työlistan kärkipäässä.”

Kainuun Sanomat kiittää Tarastia siitä, että hän käyttää uusista hallintoalueista kansalaisille tuttua nimitystä maakunta.

”Erilaisista hallintolyhenteistä kansa on jo saanut tarpeekseen. On ollut te-keskuksia, ely-keskuksia ja aluehallintovirastoja (avi). Maakuntia on turha yrittää nimetä itsehallintoalueiksi, sillä yhtään Ihaa emme enää tarvitse. Pysyköön Ihaa Nalle Puhin kumppanina.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat