Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtaako työelämän neuvotteluja kukaan?

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Neuvottelut työmarkkinasopimuksesta – joku saattaa vielä käyttää nimitystä yhteiskuntasopimus – alkavat virallisesti taas tänään torstaina iltapäivällä. Yritys on viides.

Virallista avaustöräytystä on edeltänyt sukkulointi työnantajien ja palkansaajien, mahdollisesti myös maan hallituksen edustajien kesken. Kaikki haluavat, että neuvottelut onnistuvat.

Kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti viime viikolla halunsa jatkaa neuvotteluja, se saattoi olla merkki siitä, että neuvotteluosapuolet myös luottavat kompromissin syntymiseen.

Työmarkkinoilla puhutaan suppiloteoriasta. Sen mukaan jossain vaiheessa neuvotteluja imu vie väistämättä kohti ratkaisua. Vielä ei olla suppilossa, mutta suppilon reunamilla kuitenkin.

Järjestöillä on pelissä paitsi Suomen kansantalous myös oma legitimiteetti. Mitä tekoa on neuvottelujärjestöillä, jos ne eivät kykene neuvottelemaan ja sopimaan asioista?

EK:n ilmoitus neuvottelujen jatkamishalusta irrotti neuvotteluista tulpan, joka syntyi joulun alla. Kun EK ilmoitti, että tämän kevään jälkeen järjestö ei enää tee keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja, vastasi kuljetusalan AKT, että kuljetustyöläiset eivät ole neuvotteluissa enää mukana. EK lopetti neuvottelut siihen. AKT ilmoitti suostuvansa neuvotteluihin vasta, jos hallitus vetää työelämän heikennykset pois.

Nyt se tulppa ei ole enää yhtä pahasti haittaamassa neuvotteluja. EK ei vaadi AKT:ltä etukäteislupausta. Järjestöt voivat siis neuvotella kaikessa rauhassa – tosin tiiviissä tahdissa – kompromissin, joka vaikutuksiltaan todennäköisesti riittää hallitukselle.

Silloin hallitus voisi kunniallisesti vetää työehtoheikennykset pois valmistelusta, ja AKT:kin voi tarkastella asiaa puhtaalta pöydältä.

AKT ei tosin vieläkään suostu neuvotteluihin.

Viimeisenä neuvotteluhalukkuudestaan ilmoitti virallisesti SAK maanantaina. Oikeassa maailmassa SAK:n vastaus tiedettiin heti EK:n ilmoituksen jälkeen, mutta SAK:n hallituksen kokous piti kuitenkin käydä ensin.

Tämä on yksi niitä asioita, joita yritysmaailmasta tullut pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ymmärrä eikä oikein siedäkään. Työmarkkinajärjestöjen toimintatapa on kankea, eikä sille oikein voi mitään.

Ammattijärjestön puheenjohtaja ei voi luvata julkisesti mitään ennen kuin järjestön hallitus eli liittojohtajat ovat pitäneet kokouksen asian tiimoilta ja tehneet päätöksensä.

AKT:n toivotaan kaikesta huolimatta tulevan mukaan sopimukseen. Ilmeisesti EK:n päättävissä elimissä – siis yritysten johdossa ja omistajaportaassa – on tultu siihen tulokseen, että hallituksen kaavailemat työelämän heikennykset eivät tuo työnantajan mielestä tarpeellisia pysyviä muutoksia.

Vientiteollisuuden näkökulmasta ongelmana eivät ole AKT:n autonkuljettajien ja satamien ahtaajien palkankorotukset. Kuljetusalan työntekijöiden palkoilla on verraten vähän merkitystä tuotteen loppuhinnassa. Kuljetuskustannukset ovat muutenkin mittavat täältä pohjolan perukoilta. Suomi on vientiteollisuuden näkökulmasta saari.

Enemmän merkitystä vientiteollisuudelle on sillä, että kuljetukset toimivat häiriöittä. Elinkeinoelämä pelkää juuri AKT:n lakkoherkkyyttä ja haluaa siksi liiton mukaan sopimukseen.

Ehkä järjestöt laskevat, että julkinen paine käy jopa AKT:lle liian suureksi: onko liitolla kanttia hylätä sopimus, jonka käytännössä koko muu Suomi haluaa? Sanoisin, että kyllä on. Siinä eivät paljon kätilön pyhätyökorvaukset tai lastentarhanopettajan lomat paina, jos ahtaaja saa uhovaihteen päälle.

Neuvotteluissa työmarkkinasopimuksesta on sekin epävarmuustekijä, että ne eivät tunnu olevan oikein kenenkään käsissä.

Takavuosina dynamiikkaa pitivät yllä SAK:n silloinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja EK:n johtaja Lasse Laatunen. Laatunen saattoi ehkä joskus hieman venyttää saamaansa mandaattia, mutta tuli kuitenkin neuvotteluista lähes joka kerta sopimus mukanaan.

Nyt sellaista vahvaa hahmoa – saati vahvaa parivaljakkoa –, joka veisi neuvotteluja eteenpäin, ei työmarkkinoilla ole. EK:n neuvottelijat pelkäävät isäntiään, eikä Lauri Lyly ole saanut missään välissä yhtä vankkaa asemaa SAK:n puheenjohtajana kuin Ihalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat