Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöpaineessa yliopistoilla on liian vähän työkaluja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopiston säästöjen tuorein vaihe tuli julkisuuteen keskiviikkona. Kahden vuoden aikana yliopiston henkilöstömäärä pienenee vajaalla tuhannella. Puolet vähennyksestä toteutuu irtisanomisilla. Lisäksi esimerkiksi täydennyskoulutus yhtiöitetään.

Luvut on hyvä suhteuttaa. Vuoden 2014 toimintakertomuksen mukaan yliopiston koko henkilölukumäärä oli vajaat 8 200. Vuosikymmenen alussa luku oli lähes 8 700.

Yliopiston mukaan vähennykset painottuvat muuhun kuin opetukseen ja tutkimukseen. Silti epävarmuus esimerkiksi tutkijoiden keskuudessa pysyy suurena. Tutkijauralla edetään yleensä määräaikaisten työsuhteiden kautta.

Henkilöstö arvosteli tuoreeltaan yliopiston johtoa vähennysten mitoituksesta ja kiireisestä aikataulusta. Säästöjen alkuperä on helppo jäljittää. Valtio leikkaa yliopistojen rahoitusta yleisesti ja Helsingin yliopiston rahoitusta erityisesti.

Suomalaisessa yliopistomallissa ei ole monia sopeutumiskeinoja. Kun rahahanoja on vähän, niiden ruuvaaminen pienemmälle näkyy heti. Yksityiset lahjoitukset tai ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksut eivät muuta kokonaiskuvaa nopeasti. Menoista ylivoimainen enemmistö on henkilöstökuluja.

Korkein koulutus ja tutkimus ovat aloja, joiden rahoituksen pitäisi olla ennustettavaa. Tempoilu saa aikaan pahaa jälkeä.

Tuoreet uutiset kertovat, että yliopistoilla on yhä liian vähän työkaluja toiminnan vakauden turvaamiseen.

Tampereella ja Lappeenrannassa ratkaisua ollaan hakemassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulun muodostamista konserneista. Vaikka muodollisesti kyse ei vielä ole korkeakoulujärjestelmän peruskiveksi sanotun duaalimallin haastamisesta, paineet siihen kasvavat.

Siksi olisi hyvä pohtia myös muita tähän asti pysyvinä pidettyjä opinkappaleita. Onko kaikkien yliopistojen tehtävä tarjota perustutkintojen lisäksi myös jatkotutkintoja? Olisiko joidenkin hyvä keskittyä opetukseen ja perustutkintoihin?

Nyt tehdyt leikkaukset kohdistuvat ankarimmin maan parhaaseen yliopistoon. Se ei ole Suomen kannalta viisasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat