Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismainen yhteistyö kestää myös kriisit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuus siirtyi Suomelle vuodenvaihteessa. Se on tehtävä, joka velvoittaa.

Viime kesänä viimeisteltyjä Suomen puheenjohtajakauden pääteemoja – vesi, luonto ja ihmiset – on arvosteltu: niiden on sanottu vanhentuneen nopeasti päivänpoliittisten teemojen puristuksessa. Suhde Euroopan unioniin, hankala taloustilanne sekä räjähdysmäisesti kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä ovat esimerkkejä laajoista kokonaisuuksista ja haasteista, joihin joudumme vastaamaan tässä ajassa. On puhuttu jopa pohjoismaisen yhteistyön kriisistä.

Pohjoismainen yhteistyö on kuitenkin tärkeämpää kuin koskaan. Sen on myös elettävä ajassa.

Vuosikymmenten kuluessa pohjoismainen yhteistyö on osoittanut muuntautumiskykynsä: se on pystynyt vastaamaan kulloisenkin ajan haasteisiin.

Nyt meidän on jälleen kerran tartuttava muutoksen tuomaan haasteeseen.

Pohjoismainen yhteistyö perustuu yhteisille arvoille ja tavoitteille. Ne lujittavat Pohjolan asemaa yhtenä maailman innovatiivisimmista ja kilpailukykyisimmistä alueista.

Yhteistyöllä on pitkät perinteet. Pohjoismaat muodostavat maailman yhdenneksitoista suurimman talousalueen, jolla on yhteensä 27 miljoonaa asukasta. Pohjoismaisella brändillä ja pohjoismaisella yhteiskuntamallilla on myös paljon kansainvälistä kysyntää erityisesti finanssikriisin jälkeen.

Pohjoismaat ovat myös riippuvaisempia toisistaan kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi väliaikaiset rajatarkastukset Pohjoismaiden välisillä rajoilla rajoittavat tavallisten ihmisten liikkuvuutta, hankaloittavat yhteispohjoismaisten työmarkkinoiden toimintaa ja vaikeuttavat rajaesteiden poistamiseen pyrkivää työtä. Kansalliset toimet yhdessä Pohjoismaassa heijastuvat kaikkiin Pohjoismaihin.

Vapaa liikkuvuus Pohjolassa, yhteiset työmarkkinat sekä mahdollisuus opiskella ja asua kaikissa Pohjoismaissa ovat etuja, jotka on saavutettu pitkäjänteisen työn tuloksena. Pohjoismaiden kansalaiset ovat oppineet arvostamaan ja hyödyntämään näitä mahdollisuuksia.

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja kotouttaminen luovat kuitenkin uusia, suuria haasteita. Pohjoismaiden tulee pyrkiä hyödyntämään toistensa osaamista ja kokemuksia. Tarkoituksenamme on jatkaa ja tehostaa tätä työtä Suomen puheenjohtajuusvuoden aikana.

Nykyiset vaikeudet johtuvat suurilta osin siitä, että Schengen-järjestelmää ei ole suunniteltu kestämään näin suurta turvapaikanhakijoiden määrää näin lyhyessä ajassa. Toimiva pohjoismainen yhteistyö edellyttää hyvää eurooppalaista yhteistyötä ja pohjoismaista koordinaatiota.

EU:hun liittyvistä asioista käydään Pohjoismaiden välillä jatkuvaa vuoropuhelua eri tasoilla. Suomen puheenjohtajuuskaudella pilotoimme direktiivien seulontaa. Hankkeen yhtenä tarkoituksena on varmistaa, ettei direktiivien kansallisessa toimeenpanossa luoda uusia rajaesteitä Pohjoismaiden välille.

Rajaesteiden poistamiseen pyrkivässä työssä otetaan huomioon kansalaisten, elinkeinoelämän ja asiantuntijoiden palaute. Tämä työ näkyy monella tapaa konkreettisesti kansalaisten arjessa: sillä edistetään muun muassa ihmisten liikkuvuutta, parannetaan työllistymistä, lisätään opiskelumahdollisuuksia ja vauhditetaan talouskasvua. Samalla tuodaan pohjoismaista yhteistyötä lähemmäksi ihmisten ja yritysten arkea.

Yhteiset arvomme ja kokemuksemme ovat luoneet Pohjoismaista kansainvälisestikin ainutlaatuisen alueen. Samalla maiden välille on kehittynyt poikkeuksellinen kyky tehdä yhteistyötä. Sitä tarvitaan nykyisten suurten haasteiden edessä.

Tarvittavat yhteistyörakenteet ovat olemassa, ja maidemme välillä käydään koko ajan aktiivista vuoropuhelua. Päättäjien ja kansalaisten välinen luottamus on luja, mikä antaa rakentavalle yhteistyölle erinomaiset edellytykset.

Vastatessamme yhteispohjoismaisiin haasteisiin meidän tulee toimia päättäväisesti. Meidän on uskallettava tarkastella myös omia toimintatapojamme. Tällöin päivänpoliittiset kriisit eivät pääse horjuttamaan pohjoismaista yhteistyötä, vaan kriisien seurauksena yhteistyö pikemminkin vahvistuu.

Anne Berner

Kirjoittaja on liikenne- ja viestintäministeri (kesk). Hän vastaa hallituksessa myös pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat