Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD tarjosi ihan ajoissa oikeita neuvoja Suomelle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n torstaina julkistama Suomea ruotiva raportti on jo ensimmäisiltä sivuiltaan masentavaa luettavaa.

Sisällysluettelossa luetellaan kappaleiden otsikkoja ja tekstiin sisällytettyjä taulukkoja: Suomi putoaa OECD-maiden vauhdista, kilpailukyky on heikentynyt, palkat ovat ohittaneet tuottavuuden, talous on heikko, kotitalouksien velka on suuri, Suomi on menettänyt asemaansa vientimarkkinoillaan, työllisyys on muihin Pohjoismaihin verrattuna heikkoa, koulujen tulokset putoavat, pojat eivät pärjää Pisa-testeissä. . .

Kymmenen vuotta sitten tehty vastaava OECD-raportti alkaa kuvauksella, jonka mukaan Suomen talouskasvu on OECD:n huippua, hyvät koulutussaavutukset tuovat nopeaa tuottavuuskasvua, julkisen talouden ylijäämä on euroalueen suurin, työllisyyden kasvu on ollut yllättävän nopeaa ja hallitus voi saavuttaa tavoitteensa 100 000 uuden työpaikan luomisesta hallituskauden aikana.

Vaikka nämä kaksi kuvausta ovat kuin kuvauksia kahdesta eri maasta, välissä on vain kymmenen vuotta.

OECD:n neuvot Suomelle eivät vuonna 2006 olleet huonoja. Järjestöä huolestuttivat ihan oikeat asiat. OECD kertoi, että tuolloin hyvältä näyttäneestä tilanteesta huolimatta julkista sektoria pitäisi tehostaa. Ikääntyneen väestön kasvaessa julkisen talouden ylijäämää olisi syytä varjella. Työllisyysastetta olisi hyvä nostaa ja paikallista sopimista lisätä. OECD kehotti myös kasvattamaan tuottavuutta, sillä viestintäteknologian tuoma tuottavuustyöntö heikkenisi.

Tulevan ennustaminen on melkein yhtä hankalaa kuin menneen muistaminen. Jos silloinen Matti Vanhasen (kesk) ensimmäinen hallitus ja sen seuraajat olisivat noudattaneet neuvoja, Suomen nykytilan kuvaus OECD:n raportissa ei olisi niin karua luettavaa. Kaikki kymmenen vuoden murheet eivät ole kotitekoisia, mutta niitäkin on riittävästi. Vuonna 2006 Suomi eli Nokia-pilvessään ja teki surutta laskua tulevaisuudelle.

Poutapilvi haihtui, ja päätökset, jotka olisi pitänyt tehdä aikoja sitten, tehdään nyt myöhästymisen, talouspolitiikan päätännän saamattomuuden ja työmarkkinapolitiikan osaoptimioinnin vuoksi kahta katkerampina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat