Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajaongelma ei ole kahdenkeskinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Aikanaan, ei edes kovin kauan sitten, Suomen ja Venäjän rajalla varauduttiin suuriin määriin venäläisiä turvapaikanhakijoita.

Neuvostoliiton hajotessa 1990-luvulla uhkakuviin kuuluivat ruokahuollon ja järjestyksen romahtaminen Leningradissa eli Pietarissa ja sitä ympäröivällä alueella, jolla asuu yhteensä noin seitsemän miljoonaa ihmistä. Samalla naapurissa lakkasi totalitaarinen järjestelmä, joka oli pitänyt rajan lukittuna sisäpuolelta.

Venäläisten hallitsematon vyöry ei toteutunut, ja vanha kahdenkeskinen rajavalvontasopimus päivitettiin uuteen uskoon.

Henkilöliikenne rajan yli on toiminut hyvin. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n alainen rajavartiosto noudatti viime syksyyn asti vuonna 1998 voimaan tulleen uusitun sopimuksen 38. artiklaa, jonka mukaan maat estävät laittomat valtakunnan rajan ylitykset. Sääntöjä on myös tarkennettu useissa EU:n ja Venäjän välisissä raja- ja viisumineuvotteluissa.

Neuvostoliiton hajotessa Suomen rajavartiosto ehti kuitenkin laatia kattavat suunnitelmat rajalla syntyvän hallitsemattoman tilanteen varalle. Eduskunnan hallintovaliokunnalle marraskuussa antamassaan lausunnossa Rajavartiolaitos sanoo, että suunnitelmat on käyty uudestaan läpi syksyn aikana.

Valmiuksista huolimatta turvapaikanhakijoiden vyöry Venäjältä Suomen rajalle olisi suuri ongelma Rajavartiolaitokselle ja sen tueksi tuleville organisaatioille. Vielä suurempi ongelma olisi laajempi kriisi, jonka yhteydessä Venäjä voisi käynnistää tällaisen pakolaisvyöryn.

Kyseessä ei olisi Suomen ja Venäjän kahdenkeskinen tapahtuma vaan Venäjän ja länsimaiden nykyisen kriisin kääntyminen jyrkästi pahemmaksi. Siksi tilanteeseen ei ole puhtaasti Suomen ja Venäjän kahdenkeskistä ratkaisua, joka ei vahingoittaisi merkittävästi Suomea ja EU:ta.

Kahdenkeskiset ministeritason keskustelut Venäjän rajavalvonnasta ovat kuitenkin yksi osa yrityksiä saada tilanne hallintaan tai ainakin estää sen huononeminen. Neuvottelujen mahdolliset saavutukset ovat rajalliset.

Venäjältä katsottuna Suomi on aika pieni osa kokonaisuutta, johon turvapaikanhakijoiden ohjaaminen rajalle liittyy. Ulkoministeri Timo Soini (ps) kuvasi Suomen asemaa realistisesti viime viikon keskiviikkona Suomalaisella klubilla pitämässään puheessa.

Soinin mukaan Suomella ei ole erityisasemaa, eikä Suomi ole Venäjälle keskeinen kansainvälinen toimija. Suomi on itsensä kokoinen osa Venäjän kansainvälisiä suhteita, Soini muotoili.

Venäjällä on Länsi-Euroopan suuntaan alkuvuodesta yksi selkeä painopiste. Se haluaa eroon pakotteista, joita EU ja Yhdysvallat ovat määränneet Ukrainan horjuttamisesta. Pakotteiden purkamisen kannatus on voimistunut EU:ssa. Myös pakotteiden jatkamisella on kannatusta Venäjän toiminnan takia.

Parhaassa tapauksessa pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja pääministeri Dmitri Medvedevin perjantaina Pietarissa järjestettävässä ensitapaamisessa löytyy keinoja saada Venäjä tinkimään turvapaikanhakijoiden ohjaamisesta Suomeen. Huonommassa tapauksessa häiriöt rajalla lukkiutuvat suuremman kriisin osaksi.

Venäjällä politiikan suunnasta ja sisällöstä ei päätä pääministeri vaan presidentti Vladimir Putin. Suomessa presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittinen valta on kasvanut ja tuntuu myös EU-asioissa. Olisi hyvä merkki, jos rajakiistaa ei tuotaisi presidenttien neuvottelupöytään, vaan se helpottuisi pääministereiden voimin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat