Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tienvarsikylttien sääntömuutos on helpotus – mutta ei kansalaiselle

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Häiden järjestäjille on tiedossa helpotus: vieraat juhlapaikalle opastavan söpön kyltin saisi vastedes pystyttää tien varteen ilman viranomaisen lupaa, jos vielä luonnosvaiheessa oleva lainmuutos tulee joskus voimaan (HS 23.1.).

Kyse on normien purusta, yhdestä Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan kirjatusta kärkihankkeesta. Sillä on kunnianhimoiset tavoitteet ja aikataulu.

Ministeriöiden on pitänyt viime vuoden loppuun mennessä muun muassa perata hallinnonalansa pykälät ja listata muutettavat ja kumottavat säädökset. Samoin on ollut määrä käydä läpi hallinnon lupa- ja valitusprosessit niiden sujuvoittamiseksi ja antaa niitä koskeva ”viranomaisten palvelulupaus.”

Jos työ onkin tehty määräajassa, julkisuuteen siitä ei ole vielä kerrottu.

Normien purku ei ole helppoa. Samalla kun hääopasteilta ei enää vaadittaisi edes puhelinsoittoa valvovalle viranomaiselle, tarkoitus olisi sallia tienvarsien yrityksille mainoskylttien pystyttäminen pelkällä ilmoitusmenettelyllä.

Mutta: ”Meidän pitää antaa tarkat ohjeet kyltin asettajalle, jotta voimme ottaa käyttöön sujuvamman ja kevyemmän ilmoitusmenettelyn”, liikenne- ja viestintäministeriöstä todetaan uudistuksesta.

Viranomaisen näkökulmasta prosessi ehkä näin sujuvoituukin, mutta kansalaisen näkökulmasta normin tilalle tulee vain uusi (tarkka) normi. Säätely jatkuu.

Hallituksen kärkihankkeiden listalla on myös reformiksi nimetty hanke. Sen tavoite on kuntien kustannusten karsiminen niiden tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä. Tähtäimessä on miljardin euron kulusäästö, ja tässäkin tavoiteaikataulu toimenpiteiden listaamiselle oli viime vuoden loppu.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tavoitteesta jäädään puolitiehen: säästöjä on kertynyt listalle vasta noin 400 miljoonan euron edestä, vajaa puolet tavoitellusta (HS 29.1.).

Valtioneuvostossa muistetaan varmasti hyvin, että muutama vuosi sitten myös Jyrki Kataisen (kok) hallitus tavoitteli miljardisäästöä kuntien velvoitteita purkamalla. Hanke kuivui kokoon niin kuin moni muukin iso tavoite – kuntauudistus ja sote-uudistus mainittavimpina.

Normien purku ei ole helppoa. Erityisen vaikeaa se on suuressa mittakaavassa. Sipilän hallituksellakin on normitalkoiden lisäksi tehtävänä koko joukko isoja uudistuksia – sote-uudistus ja maakuntahallinto mainittavimpina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat