Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoisen miehen puolue hapuilee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.

Yhdysvaltojen tämänvuotiset presidentinvaalit siirtyvät maanantaina uuteen vaiheeseen, kun Iowa aloittaa osavaltioiden esivaalien sarjan. Sekä demokraattien että republikaanien ehdokkaat alkavat saada kyselyissä jaettujen kannatusprosenttien sijaan oikeita edustajia omiin puoluekokouksiinsa.

Demokraattien sisäisen kisan tulos vaikuttaa ennakkoon melko selvältä, mutta lopullinen varmuus Hillary Clintonin ehdokkuudesta saadaan vasta keväällä. Valtaosan huomiosta vievät republikaanit ja heidän suosituin ehdokkaansa, liikemies Donald Trump. Hän on erikoisilla puheillaan kaapannut ilmaisen julkisuuden lähes kokonaan itselleen.

Vaaleista on muutenkin tulossa itsetutkiskelun paikka kongressia hallitsevalle republikaaniselle puolueelle. Oli vaalien tulos mikä hyvänsä, kuluva vuosi muokkaa puolueen synnyttämiä mielikuvia ja samalla sen asemaa poliittisella kentällä.

Neljä vuotta sitten republikaanien presidenttiehdokas oli Massachusettsin entinen kuvernööri, myös liike-elämässä menestynyt Mitt Romney. Hänen vaiheensa kampanjan aikana kertoivat paljon puolueen sisäisestä tilasta. Romney kuului periaatteessa puolueensa maltillisiin, mutta päästäkseen ehdokkaaksi hänen täytyi kerätä tukea myös oikealta laidalta.

Romney teki niin pitkän kaarroksen oikealle, että hän ei ehtinyt varsinaiseen vaalipäivään mennessä palaamaan keskikentälle haastamaan siellä uudelleenvalintaa tavoitellutta presidentti Barack Obamaa.

Romneyn tappio peitti alleen mielenkiintoisen havainnon äänestäjien jakautumisesta. Jos äänioikeus olisi ollut vain valkoihoisilla, Romney olisi ilmeisesti voittanut vaalit.

Tämänkertainen kampanja, jota on hallinnut Trumpin käynnistämä voimakkaan maahanmuuttajavastainen puhetyyli, on vain voimistanut jakoa. Republikaaneista on tullut entistä korostetummin valkoisen miehen puolue. Trump on suututtanut vuorollaan meksikolaistaustaiset, muslimit ja naiset. Hänen ehdokkuutensa romuttaisi puolueen strategien toiveet Latinalaisesta Amerikasta muuttaneiden tuesta.

Puskutraktorin hienovireisyydellä etenevä Trump oli puolueen eliitille aluksi kummajainen. Syksyn mittaan hänen mahdollisesta ehdokkuudestaan tuli kauhistus.

Nyt kannatuksen pysyessä vahvana entistä useampi republikaanivaikuttaja on ryhtynyt jo sopeutumaan ajatukseen ehdokkaasta, joka tuntuu vain vahvistuvan sitä enemmän, mitä kummallisemmiksi hänen puheensa tulevat.

Trump on onnistunut kanavoimaan itseensä sekä Washingtonin poliitikkoja – ei siis pelkästään Obamaa – kohtaan tunnetun herravihan että alemman keskiluokan ja työläistaustaisten äänestäjien kokeman pelon omien työpaikkojen puolesta. Siksi hän kalastaa myös demokraattien vesillä.

Yhdysvaltojen poliittinen kartta on historian kuluessa muuttunut monta kertaa. Sisällissodan aikaan 1860-luvulla republikaanit vastustivat orjuutta ja edustivat pohjoisvaltioita. 1960-luvun kansalaisoikeustaistelussa he puolestaan yrittivät jarruttaa uudistuksia. Etelästä ja keskilännestä tuli silloin heidän tukialueensa.

Nyt maahanmuutto Latinalaisesta Amerikasta muokkaa erityisesti eteläisten osavaltioiden väestörakennetta. Moni laskee, että ajan mittaan demokraatit palaavat etelässä niskan päälle. Muutos näkyy jo suurissa kaupungeissa.

Republikaanien tukialueita olisivat silloin suurkaupunkien ulkopuolinen osa Yhdysvalloista. Siellä valkoisen miehen asema on suhteellisesti vahvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat