Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteistoimintalailla on syystäkin huono maine

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Posti ilmoitti alkuviikosta vähentävänsä väkeään sadoilla työntekijöillä. Myös Helsingin yliopiston vähennykset koskevat satoja henkilöitä.

Kummankin uutisen yhteydessä käytettiin kolkon kaikuista yhdyssanaa: yt-neuvottelut.

Yt-laki, viralliselta nimeltään ”laki yhteistoiminnasta yrityksissä” on syystä saanut synkän maineen. Yhteistoimintalaista on tullut irtisanomislaki ja yhteistoimintaneuvotteluista neuvottelut siitä, kuinka moni saa potkut.

Yt-laissa neuvotteluvelvoite henkilöstön kanssa on kuitenkin paljon laajempi. Työntekijöiden kanssa on neuvoteltava muun muassa olennaisista muutoksista työtehtävissä, töiden järjestelyistä ja siirroista toisiin tehtäviin.

Pieniä, alle 20 työntekijän yrityksiä yt-laki ei koske. Rajasta onkin tullut joillekin yrityksille kasvun este. Julkisella sektorilla on omat yt-sääntönsä.

Yt-laki on ajankohtainen muutenkin kuin irtisanomisuutisten vuoksi. Hallituksen asettama kolmikantainen työryhmä pohtii näinä aikoina väljennyksiä paikallisen sopimisen sääntöihin. Sen vastapainoksi selvitysmies Harri Hietala ehdotti – ja palkansaajajärjestöt edellyttävät – henkilöstön edustuksen vahvistamista yrityksissä.

Alkuperäinen yhteistoimintalaki tuli voimaan 1970-luvun lopulla. Laki oli laadittu sen ajan työelämän tarpeisiin. Niistä ajoista työelämä on muuttunut melkoisesti.

Yt-lain alkuperäisenä tavoitteena oli lisätä vuorovaikutusta ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työpaikoilla.

Sekä työnantajien että palkansaajien mielestä tavoite on edelleen hyvä, mutta käytännön toteutus ontuu: nykyinen laki pikemminkin hankaloittaa kuin edistää sopimista työpaikoilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton entinen johtaja Jukka Ahtela ehdotti Sitralle tekemässään selvityksessä, että irtisanomismenettely irrotettaisiin yt-laista ja siirrettäisiin työsopimuslakiin, jossa ovat jo entuudestaan irtisanomisten ja lomautusten perusteet.

Paikallisen sopimisen lisäämisen yhteydessä olisi oiva tilaisuus päivittää yt-lakia, vaikka sitä ei työryhmän toimeksiannossa mainita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat