Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se valittaa, joka on saanut eniten

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Miehet ovat tossun alla ja voimattomia, naiset määräävät ja tavoittelevat täydellistä elämää. Muun muassa näin on väitetty viime viikkoina velloneessa keskustelussa. Asiaa on selitetty paineilla, joita kohdistuu parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja työelämään.

Puhe paineista poistaa ihmisten omaa vastuuta elämästään silloinkin, kun kyse ei ole mistään muusta kuin omista valinnoista. Aivan kuin paineita tulisi jostain ulkopuolelta ja oman pään sisältä ilman, että niihin voisi vaikuttaa. Elämässä on vastoinkäymisiä, joille ei voi mitään.

Monille asioille voi kuitenkin tehdä jotain. Silti toistelemme mantraa, jossa perhe-elämää, parisuhdetta, kiirettä ja työelämää päivitellään kuin olosuhteina, joiden uhriksi ihminen on joutunut ja joita ei voi muuttaa.

Valitus on kovin yleinen puhetapa. Perhe-elämästä puhutaan kuin se olisi iloton energiasyöppö, joka ottaa paljon enemmän kuin antaa. Ihmiset kuitenkin haluavat ja saavat lapsia päinvastaisesta syystä. Kuuluisat ruuhkavuodet ovat elämänvaihe, johon niitä elävät ovat vapaaehtoisesti pyrkineet.

Etenkin ne, joiden toiveista suuri osa on toteutunut, valittavat paljon. Ihmiset, jotka ovat saaneet toivomansa parisuhteen ja lapset sekä havittelemansa työpaikan. Ne, joilla on terveyttä ja riittävästi rahaa aikatauluttaa perheen arkeen harrastuksia.

Valituspuheessa ihmisen vastuu omasta hyvinvoinnista katoaa, puolisoa ja työpaikkaa aletaan syyttää omasta pahasta olosta. Valitetaan töissä, vaikka ei olisi itse ruokittu hyvää työilmapiiriä ja suunniteltu omien projektien aikatauluja tarkemmin – tai haettu töitä muualta.

Valitetaan, että kotona joutuu tekemään yksin kaiken tai että toinen ei anna osallistua arkeen sen sijaan, että alettaisiin tehdä oma-aloitteisesti kotitöitä, jaettaisiin lasten haku- ja vientivuorot, tehtäisiin ruokaa valmiiksi arki-illoiksi tai koottaisiin lastenhoito- ja kuljetusrinki naapurustosta. Tämänkaltaisilla pienillä teoilla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Ainakin niillä on enemmän vaikutusta kuin valittamisella.

Tuskin mikään elämänvaihe on yhtä väsyttävä kuin vuodet pikkulapsen vanhempana. Väsymys ei silti ole tekosyy jatkuvalle huonolle käytökselle: puolison käskyttämiselle, haukkumiselle ja parisuhteen tai kotitöiden laiminlyömiselle.

Huono käytöskin on valinta, ja siksi sitä voi muuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat