Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulu vähentää ääriajattelua

Pääsy kouluun Syyriassa ja sen naapurimaissa hillitsee perheiden painetta lähteä Eurooppaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu nuori pakistanilainen Malala Yousufzai tunnetaan siitä, että hän puolustaa naisten oikeutta koulutukseen. Hän antaa samalla kasvot koulun ja koulutuksen roolille konfliktien ehkäisyssä ja myös itse konflikteissa.

Ääri-islamistiseen Taleban-järjestöön kuulunut hyökkääjä ampui koulunkäynnin tärkeydestä blogia pitänyttä Yousufzaita tämän koulumatkalla. Yousufzai haavoittui vakavasti, mutta vaikenemaan häntä ei saatu. Nykyisin Malala Yousufzai käyttää ääntään pitääkseen esillä sitä, miten tärkeää on huolehtia Syyrian pakolaisten koulutuksesta.

Yousufzai varoittaa, että Syyrian sotaa pakenevista lapsista ja nuorista uhkaa tulla menetetty sukupolvi, koska he eivät pääse kouluun. Hän tuo tärkeää viestiään esiin juuri nyt siksi, että Lontoossa järjestetään torstaina suuri Syyrian avunantajien konferenssi. Kokouksessa haetaan tapoja auttaa Syyrian sodan uhreja ja pakolaisia nykyistä paremmin keskellä valtavaa humanitaarista katastrofia.

Sodalla on lohduttomia seurauksia miljoonille lapsille Syyriassa ja sen naapurimaissa. Vain puolet neljästä miljoonasta syyrialaisesta pakolaislapsesta voi käydä edes jotenkin koulua. Sadattuhannet lapset eivät ole saaneet opetusta moneen vuoteen.

Syyriassa koulua käyvien olot ovat sellaiset, että heidän olisi parempi pysyä kokonaan koulusta poissa. Monilla alueilla kouluissakin valtaa pitää terrorijärjestö Isis. Se on tuonut kouluihin omat kirjansa, oppinsa ja vihansa.

Syyriassa monia lapsia ja nuoria kasvatetaan järjestelmällisesti omaksumaan islamistinen propaganda. Pakolaisleireillä kasvaa sukupolvi, jonka mediamaisemaa on aina hallinnut Isis. Sillä on seurauksensa.

Vaikka Isisin joukot saataisiin nujerrettua, jälkisammutuksesta tulee vaikeaa. Paljon jää kytemään – myös terrorismin seuraava sukupolvi.

Koululla on iso tehtävä siinä, millaiseen voiton tai koston tarinaan syyrialaislapset kasvavat. Kyse on myös koulujen arjesta. Mitä esimerkiksi kouluun palaaminen tarkoittaa niille nuorille, jotka ovat itse sotineet Syyriassa?

Vaikka Syyrian kriisiin on hyvin vaikea löytää ratkaisuja, koulutuksen tukeminen on tehokasta ja yksinkertaista rauhan edistämistä. Pääsy kouluun Syyriassa ja sen naapurimaissa hillitsee perheiden painetta lähteä Eurooppaan etsimään lapsille parempaa tulevaisuutta. Kun pohditaan, miten ehkäistä Eurooppaan tulleiden nuorten muslimien radikalisoitumista, koulua ei voi sivuuttaa.

Myös Suomeen tulee turvapaikanhakijoina lapsia, joilta on jäänyt väliin monta lukuvuotta. Koulunkäynnistä on huolehdittava heti. Se on avain siihen, että Suomeen kriisialueilta tulleet löytävät paikkansa yhteiskunnassa.

Kyse ei kuitenkaan ole vain maasta toiseen muuttavista ihmisistä. Monipuolinen ja laadukas koulutus vähentää kaikissa ihmisryhmissä alttiutta konflikteille ja radikalisoitumiselle. Euroopassa käynnissä olevassa murroksessa ääriliikkeiden kasvu on aiheellinen huoli.

Ääriliikkeiden imun ennaltaehkäisyssä on monia toisiinsa vaikuttavia tekijöitä, mutta hyvin suuri osa niistä linkittyy nimenomaan koulutukseen. Kun esimerkiksi nuorisotyöttömyys kasvaa, kasvaa myös räjähdysaltis turhautuneisuus. Loikka ääriajatteluun lyhenee.

Koulutuksesta huolehtiminen on investointi turvallisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat