Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen asema kartoitetaan monen myrskyn keskellä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Torstaina julkistetulla listalla Suomen uuden Nato-selvityksen tekijöistä oli yllätysnimi: ranskalainen arvostettu politiikan tutkija ja vaikuttaja François Heisbourg. HS:n tietojen mukaan tasavallan presidentin kanslia pyysi hänet mukaan nelihenkiseen ryhmään, jonka muut jäsenet ovat Teija Tiilikainen ja René Nyberg Suomesta sekä Mats Bergquist Ruotsista.

Suomessa on käynnistynyt poikkeuksellisen moniosainen selvitystyö maan kansainvälisestä poliittisesta asemasta. Heisbourgille esitetty kutsu erilliseen Nato-ryhmään on yksi merkki tiiviydestä, jolla tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen kansliansa osallistuvat valmisteluun. Varsinaiset selonteot hiotaan loppuun presidentin johdolla valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Selvitystyön tärkein osa on ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Selontekoihin aiemmin liitetty puolustusselonteko tehdään nyt erillisenä.

Suomen turvallisuuspoliittista ympäristöä on harvoin arvioitu näin monien vaikeiden kriisien ja konfliktien keskellä.

Pakolaiskriisi sai uuden ulottuvuuden, kun Venäjä ryhtyi päästämään turvapaikanhakijoita rajan yli ilman aiemmin vaadittuja matkustusasiakirjoja. Venäjä on osatekijä myös Syyrian sodassa, joka jatkuu, ja Ukrainan väkivallassa, joka on vain väistynyt joksikin aikaa otsikoista.

Erillisestä puolustusselonteosta pitäisi löytyä sotilaallinen kuvaus Itämerestä ja muusta Suomen ympäristöstä. Se loisi poliittiset puitteet vireillä oleville suurille ilma-, meri- ja maavoimien hankinnoille. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on kuitenkin keskittynyt tähänastisessa työssään enemmän materiaalikysymyksiin kuin puolustuspolitiikkaan.

Suuren osan julkisesta huomiosta vie todennäköisesti Nato-selvitys, jonka on määrä valmistua kevään kuluessa. Selvitys ei ole virallinen linjaus. Se voi kuitenkin vaikuttaa paljonkin keskusteluun liittoutumisesta.

Nato-ryhmä on koottu huolellisesti. Bergquist ja Nyberg ovat yhteisissä kirjoituksissaan vastustaneet Ruotsin ja Suomen liittymistä näissä oloissa Natoon. Ryhmän yleisasenne Natoon on kuitenkin myönteinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat