Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyrää tai tule jyrätyksi

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tänään se alkaa. Iowalaiset pääsevät äänestämään ensimmäisinä, kenestä tulee republikaanien ja kenestä demokraattien ehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Näissä vaaleissa Pohjoismaat saavat paljon ilmaista mainosta. Demokraatti Bernie Sanders kannattaa veronkorotuksia, joilla rahoitettaisiin pohjoismaisen hyvinvointivaltion kaltaisia palveluja: palkallista vanhempainvapaata sekä ilmaista terveydenhoitoa ja korkeakoulutusta.

”Suomi, Norja, Ruotsi ja monet muut tarjoavat ilmaisen yliopistokoulutuksen kansalaisilleen. Jos ne pystyvät tähän, niin pystyy myös Amerikka”, Sandersin kampanjasivuilla lukee.

Sandersin ehdotukset miellyttävät erityisesti nuoria ja opiskelijoita, joilla on valmistuessa enemmän opintovelkaa kuin yhdelläkään aiemmalla sukupolvella (keskimäärin 35 000 dollaria).

Kilpakumppani Hillary Clinton muistuttaa, kuinka vaikea Sandersin uudistuksia olisi saada läpi republikaanien hallitsemassa kongressissa, joka haluaa purkaa nykyistäkin sosiaaliturvaa. Republikaani Marco Rubio pilkkasikin, että Sanders sopisi paremmin Ruotsin kuin Yhdysvaltain presidentiksi.

Clintonilla on kuitenkin ongelma: realismi kuulostaa tylsältä. Kukaan ei halua kädenlämpöisiä kompromisseja. Kaikki haluavat, että heidän mielipiteensä jyrää muut.

Juuri se näissä vaaleissa onkin vikana.

Republikaanien mielipidemittauksia johtavat Donald Trump ja Ted Cruz, jotka ovat kaukana republikaanien valtavirrasta. Cruzin maailmankuva edustaa oikeiston oikeaa laitaa, Trumpin laidat kaatavaa patrioottista populismia.

Sandersin ”demokraattinen sosialismi” taas kuulostaa suomalaisista maltilliselta, mutta monille republikaaneille se on Neuvostoliiton-punainen vaate.

Ääripäiden suosiolle on selityksensä. Tutkimuskeskus Pew’n mukaan republikaanit ovat siirtyneet 20 vuodessa selvästi oikealle, demokraatit vasemmalle. Railo vasemmiston ja oikeiston välissä on nyt yhtä syvä kuin pitkäkin.

Silti maalle valitaan vain yksi presidentti. Jos ehdokkaat tulevat kummankin puolueen laidoilta, vaarana on, että pettyneitä on jo yli puolet kansasta.

Näissä vaaleissa pohjoismainen malli voi jyrätä – tai tulla pahasti jyrätyksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat