Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikorkeakoulujen tulee säilyä itsenäisinä

Pääkirjoitus
 
Heikki Heinimäki

Ammattikorkeakoulut perustettiin vuonna 1991. Tuolloin toteutetulla uudistuksella haluttiin saada korkea-asteen koulutus vastaamaan paremmin työelämän tarpeita ja ottaa huomioon alueellinen yhteistyö työelämän toimijoiden kanssa.

Siitä asti Suomen korkeakoulumalli on nojannut kahteen peruspilariin: yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.

Myös eduskunnan sivistysvaliokunta totesi vuosi sitten, että korkeakoululaitoksen muodostavat sekä yliopistot että ammattikorkeakoulut ja että kummallakin osalla on omat, toisiaan täydentävät tehtävänsä ja tutkintonsa.

Sivistysvaliokunta korosti myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen työnjakoa ja totesi, että ammattikorkeakoulujen tutkimustoiminnan tulee vastata erityisesti työelämän vaatimuksiin ja suuntautua soveltavaan tutkimukseen.

On muistettava, että ammattikorkeakoulujen asiakkaana on koko yhteiskunta: opiskelijat, yritykset, kunnat ja valtio sekä kolmas sektori. Tämän vuoksi ammattikorkeakoulut kouluttavat suuressa määrin työelämän osaajia, kun taas yliopistot antavat tutkijakoulutusta. Erona on myös se, että ammattikorkeakoulut tekevät soveltavaa tutkimusta ja yliopistot perustutkimusta.

Tutkimuksen kaupallistamisessa ei ole Suomessa onnistuttu. Ammattikorkeakoulujen innovaatiot hyödyntävät kuitenkin työelämää, koska ne on tehty yhteistyössä työelämän toimijoiden kanssa.

Ammattikorkeakoulut olivat kevään 2015 yhteishaussa vetovoimaisempia kuin yliopistot. Tähän vaikuttaa varmasti niiden aluekehitystyö alueellisten toimijoiden kanssa. Se auttaa ammattikorkeakouluopiskelijoita työllistymään.

Ammattikorkeakoulujen perustamisen yhteydessä ei kuitenkaan tarkistettu ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen työnjakoa eri ammatteihin johtavissa tutkinnoissa. On luonnollista, että tieteelliseen tutkimukseen perustuva opetus – kuten lääkärien koulutus – tapahtuu yliopistoissa. Työelämään valmistava ja soveltavaan tutkimukseen perustuva opetus tulisi sen sijaan antaa ammattikorkeakouluissa.

Esimerkiksi sosiaalialalla kelpoisuusehtoja pitäisi muuttaa niin, että ammattikorkeakoulututkinto antaa pätevyyden sosiaalialan virkoihin.

Ammattikorkeakoulututkinnot tulee pitää erillään yliopiston kandidaatintutkinnoista. Ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista tulee tehdä ammatillinen maisterin tutkinto, koska opiskelemaan pääsee kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen. Lisäksi maisterin tutkinnosta on voitava jatkaa suoraan ammattitaidon tohtorintutkintoon, jonka anto-oikeus tulisi myöntää ammattikorkeakouluille tai osalle niistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää, että seuraavalla sopimuskaudella ammattikorkeakoulut tekevät profiilinsa mukaisia valintoja, tekevät yhteistyötä toistensa ja muiden toimijoiden kanssa sekä suuntaavat resursseja osaamiskeskittymiin ja yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Lisäksi ammattikorkeakoulujen tulee uudistaa pedagogista järjestelmäänsä. Tässä on riittävästi haasteita ammattikorkeakouluille, kun resurssit niukkenevat, mutta onnistuessaan ne vahvistavat asemaansa.

Ammattikorkeakouluja ja yliopistoja ei pidä pyrkiä yhdistämään, koska se romuttaisi lopullisesti niiden nykyisen tehtäväjaon. Yliopistot ottaisivat ammattikorkeakoulut mielellään hoiviinsa. Tällaista yliopistojen ”seireenien laulua” on nähtävissä Tampereen kahden yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhdistymistä koskevassa selvityksessä.

Yhdistyminen johtaisi ennen pitkää siihen, että ammattikorkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistossa. Lainsäädäntö ei sitä vielä salli.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä tulee tukea, ja sitä voidaan tehdä nykyisen lainsäädännön puitteissa niin pitkään kuin tutkintoihin ei puututa. Erilaisia yhteistyön muotoja tulee rohkeasti kokeilla, koska ammattikorkeakoulujen toimintaympäristö vaihtelee.

Lapissa ja Lappeenrannassa tehdään jo yhteistyötä lain puitteissa. Ammattikorkeakoulujen tehtävät säilyvät yhteistyöstä huolimatta.

Korkeakoulujen työnjako on jo osoittanut voimansa, sillä Unescon ja Maailman talousfoorumin mukaan ammattikorkeakoulujen ja työelämän yhteistyö on Suomessa maailman huippua.

Kirjoittaja on Laurea-ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat