Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolakien jäädytys siirsi paineen järjestöille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomat kommentoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) sunnuntaina kertomaa uutista, jonka mukaan hallitus on pannut niin sanottujen pakkolakien valmistelun jäihin helpottaakseen työmarkkinaneuvotteluja.

”Sipilän mukaan vaikuttaa siltä, että osapuolet ovat toisissaan ja pyrkivät tuloksiin. Siksi hallitus halusi keskeyttää sen lakipaketin valmistelun, joka on tulkittu hallituksen haitalliseksi sekaantumiseksi työmarkkina-asioihin.”

”Jotkut ay-pamput olivat vaatineet pakkolakien poisvetämistä. Siihen hallitus ei suostu, mutta lakien valmistelun keskeyttäminenkin osoittaa, että hallitus haluaa kilpailukykyä parantavan ratkaisun syntyvän mieluummin sopien.”

”Valmistelun jäädyttämisellä voi tosin olla se ironinen seuraus, että lait jouduttaisiin viimeistelemään hosuen, jos uusinkin, noin viides neuvotteluyritys epäonnistuu.”

”Hosuminen altistaisi sellaisille kömmähdyksille, joiden kera lakipaketti ei läpäise eduskunnan perustuslakivaliokunnan syyniä. Mikä siinä tapauksessa olisi hallituksen suunnitelma B?”

”Kysymystä on ehkä ennenaikaista pohtia, sillä kaikkien on nyt suotavaa edistää sopien tehtävää ratkaisua, joka kiikuttaisi pakkolakiraakileet roskatynnyriin. Sopimatta jättäminen olisi huonompi vaihtoehto kaikille.”

Keskisuomalainen arvioi, että historiallinen sopimus on jo lähellä

”Työmarkkinajärjestöillä on nyt neuvottelurauha. Ulkoiset uhat on vedetty pois. Työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen on ymmärrettävä, että heiltä todella nyt odotetaan ratkaisuja.”

”Hallitus haluaa viiden prosenttiyksikön kilpailukykyloikkaa, mutta todennäköisesti tulos jää hieman sen alle. Mieluummin tilanteen pitäisi olla toisin päin. Asetettu tavoite pitäisi ylittää, sillä vasta se osoittaisi aitoa vastuullisuutta.”

”Yhteiskuntasopimus syntyy todennäköisesti lähiviikkoina, viimeistään vappuun mennessä. Se olisi historiallinen saavutus, sillä sisäinen devalvaatio on aina erittäin vaikea yhteiskunnallinen operaatio. Syntyessään yhteiskuntasopimus ja pitkä nollalinja olisi osoitus suomalaisen yhteiskunnan vahvuudesta – ja konsensuksen eduista.”

Ilkan mukaan pakkolakien jäihin paneminen merkitsee sitä, että yksi järjestöjä pahiten kiusannut asia on raivattu pois sopimisen tieltä.

”Aikatauluihin ja ripeään etenemiseen mieltynyt pääministeri Juha Sipilä ei ilmoittanut tällä kertaa enää edes takarajaa lakien jäädytykselle. Niin kauan kuin työmarkkinajärjestöt tosissaan neuvottelevat, niillä on aikaa.”

”Enää ei hallituksesta saa syyllistä, jos yhteiskuntasopimusta ei löydy. Työnantajien ja työntekijöiden edustajien on tultava toisiaan vastaan ja löydettävä yhteiskuntaa rakentavat kompromissit.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat