Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkelin suhde Putiniin viilenee

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Loppuvuoden pohdinnat Saksan ja Venäjän välien lämpenemisestä voi nyt ainakin joksikin aikaa unohtaa. Niin vihaisia Saksan johdossa näytetään olevan kohusta, joka syntyi 13-vuotiaan saksanvenäläisen tytön sanottua ”etelänmaalaisten” miesten siepanneen ja raiskanneen hänet.

Venäjän media aloitti vyörytyksen ja syytti turvapaikanhakijoita. Ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli Saksaa.

Berliinissä tämä koettiin Venäjän yritykseksi hämmentää herkkää tilannetta, joka Saksaan on syntynyt pakolaiskriisin ja erityisesti uudenvuoden ahdistelujen myötä. Venäjän epäiltiin myös pyrkivän vahvistamaan otettaan Saksan neljästä miljoonasta venäjänkielisestä. Ennen muuta Saksan johdossa koettiin, että Venäjä haluaa horjuttaa suosiotaan menettänyttä liittokansleri Angela Merkeliä.

Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vastasikin Lavroville tiukasti ja huomautti Saksan olevan oikeusvaltio. Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun.

Poliisikuulustelussa tyttö myönsi pian keksineensä tapauksen. Syyttäjän mukaan hän oli väitettynä raiskausaikana piilossa tuttavansa luona, koska koulusta oli otettu yhteyttä kotiin. Näkyvät vammansa hän oli tehnyt itse.

Tosin syyttäjän mukaan tyttö oli aiemmin ollut ”vapaaehtoisessa” sukupuoliyhteydessä ainakin kahden tuntemansa parikymppisen miehen kanssa. Näistä toinen on Turkin kansalainen ja toinen turkkilaistaustainen saksalainen. Tällainen sukupuolisuhde on tietenkin rikos, mutta voi se olla osasyy lapsen keksimään valheeseenkin.

Tytön äiti kertoi viikonloppuna Der Spiegel -lehdessä, että tyttö on nyt psykiatrisessa hoidossa. Kyseessä on siis joka tapauksessa inhimillinen tragedia.

Tällä ei tietenkään ole propagandakoneelle merkitystä. Venäjän televisiolle olennaista oli esittää, että Saksassa pelätään lapsia sieppaavia ja raiskaavia turvapaikanhakijoita, mutta viranomaiset eivät tee liberaalisuuttaan asialle mitään.

Merkelin suosio on pakolaiskriisin kestäessä laskenut ja hänestä on tullut poliittisesti niin sanotusti kuolevainen. Kriisi on heikentänyt ja jakanut EU:ta, mutta pahiten se on lyönyt Merkeliä.

Merkel on silti yhä Saksan liittokansleri. Ei ole EU:lle ja Euroopalle ihan yhdentekevää, jos Merkel alkaa pitää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia henkilökohtaisena vihollisenaan. Tähän astihan he ovat olleet Ukrainasta huolimatta vain poliittisia vastustajia.

Voi se Putiniakin vielä kirpaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat