Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus tuntuu muuttaneen käsitystään työmarkkinoista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on pannut jäihin niin sanotun kilpailukykypaketin – tai niin sanottujen pakkolakien – valmistelun. Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) sunnuntaina Yleisradion lähettämällä Pääministerin haastattelutunnilla.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan lakiesitysten piti olla valmiina, kun eduskunta aloittaa kevätistuntokautensa tällä viikolla. Nyt hallitus haluaa katsoa, syntyykö työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa toivottua tulosta.

Hallitus tuntuu muuttaneen käsitystään työmarkkinoiden toiminnasta. Vielä tammikuun puolivälissä hallituksessa oli vallalla epäilys, että järjestöt eivät kykene sopimaan riittävän tuntuvista muutoksista työelämään.

Alkuperäinen ajatus oli, että pakkolakien uhkan alla järjestöillä olisi suurempi motivaatio päästä lopputulokseen.

Hallituksen mielenmuutokseen on saattanut vaikuttaa sekin, että pakkolaeista annetuissa lausunnoissa epäiltiin lakien perustuslainmukaisuutta ja tehoa. Pakkolait hiersivät myös hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välejä. Seuraus on nähty muun muassa perussuomalaisten kannatuksessa.

Sipilä sanoi myös, että neuvotteluille ei ole annettu määräaikaa. Sekin on muutos aiempaan: tähän asti Sipilä on asettanut kaikille neuvotteluille tiukat aikataulut. Ne eivät ole tosin aina pitäneet.

Työmarkkinajärjestöistä sanotaan, että valmista pitäisi syntyä lähiviikkoina.

Sipilä korosti myös, että neuvottelut ovat täysin kaksikannan eli työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen käsissä. Järjestöille annetaan neuvottelurauha. Siinäkin on havaittavissa suhtautumistavan muutos.

Työmarkkinajärjestöt suhtautuvat nihkeästi hallituksen puuttumispyrkimyksiin: järjestöjen mielestä on syntynyt vain pahaa jälkeä aina kun hallitus on mennyt sorkkimaan työmarkkina-asioita. Viimeksi asiasta puhui vaikutusvaltaisimman työnantajaliiton Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Risto Alanko läksiäishaastattelussaan (HS 1.2.).

Työmarkkinajohtajat ottivat Sipilän ilmoituksen lakien jäädyttämisestä ilahtuneina vastaan. Tuskin asia kuitenkaan tuli heille täytenä yllätyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat