Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkömarkkinoita on aina kopeloitu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sähköverkkoyhtiöiden ilmoittamat siirtohintojen korotukset korostavat sitä, miten ison muutoksen pyörteissä Suomen sähkömarkkinat ovat.

Sähkön markkinahinta on laskenut jyrkästi. Tuulivoimatuet ovat sekoittaneet alan toimijoiden investointisuunnitelmia ja kannattavuuslaskelmia.

Sähkön riittävyydestä ei ole enää täyttä varmuutta, ja ydinvoimaloiden rakentaminen takkuaa. Nyt sähköverkkoyhtiöt haluavat tehdä huomattavat korotukset hintoihinsa, jotta verkko olisi paremmin suojassa luonnonvoimilta.

Yhteistä kaikissa näissä asioissa on se, että julkinen valta on niihin koskettanut. Kyseessä ei todellakaan ole ollut mikään Midaksen kosketus, joka muuttaa kohteensa kullaksi. Kuten olettaa sopi, siirtohintojen korotuksen ja kuluttajien suuttumuksen jälkeen politiikassa alkoi kova kilpalaulanta siitä, kuka koski ja mihin.

Sähköverkkotoimintojen ja muiden liiketoimintojen eriyttämistä ohjailtiin kymmenisen vuotta sitten laaditulla kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksella. Päämääränä oli selkeyttää alan markkinoita siten, että mahdollisuus ristisubventioon poistuisi. Vuoden 2007 alusta lähtien suurten toimijoiden on pitänyt eriyttää verkot ja myynti erillisiin yhtiöihin.

Alueelliset verkot jäivät monopoliasemaan. Jotta niiden hinnoittelu ei johtaisi koviin hintojen korotuksiin, hintoja valvomaan pantiin Energiamarkkinavirasto. Ja jotta verkkojen kehittämistä ei lyötäisi laimin, vuonna 2003 sähkömarkkinalakiin kirjattiin automaattiset vahingonkorvaukset pitkistä sähkökatkoista kärsineille asiakkaille.

Verkkobisneksestä tuli näin jonkinlaista ohjattua markkinataloutta. Moni politiikan päättäjä koki, että verkot ovat yhteiskunnan strategista perusinfrastruktuuria. Niinpä bisnes ei esimerkiksi Fortumia kiinnostanut. Yhtiö myi vuoden 2013 lopulla verkkotoimintansa. Ostajayhtiö Caruna on nyt kertonut suurista siirtohintojen korotuksista.

Sinänsä siinä ei ole mitään väärää, että verkkojen toimintavarmuuden parantamiseksi kerätään asiakkailta lisää rahaa investointeihin. Joka vuosi on havaittu, miten alttiita häiriöille alueelliset verkot ovat. Omistajan verkosta saama enimmäistuottokin lasketaan mallilla, joka innostaa investoimaan. Ja keppi – vahingonkorvaukset – ajavat myös samaan suuntaan.

Säänneltyä markkinataloutta alalle ajaneilta unohtui se, että vaikka malli viekin tähän suuntaan, se voi vuotaa. Suomessa toimiva Caruna on tehnyt hyvää tulosta, mutta ottanut lainaa konsernin sisällä Hollannista. Ylen tietojen mukaan lainan korko on yllättävän korkea. Näin näyttäisi siltä, että investoimiskelpoista rahaa siirtyy pois omistajille ja uutta otetaan tilalle asiakkailta.

Mallia suunnitelleet jättivät valvonnankin hieman kevyeksi. Energiamarkkinavirasto valvoo kyllä hinnoittelua, mutta neljän vuoden mittaisissa jaksoissa. Edellinen jakso päättyi viime vuonna ja uusi kestää vuoteen 2020, jolloin virasto voisi sanoa jotain tämänkertaisista korotuksista.

Tuoreista siirtohintahuolista on vaadittu tilille erityisesti kokoomusta. Jyrki Kataisen (kok) hallitus puolsi Fortumin verkkojen myyntiä ulkomaisille sijoittajille. Katainen ja silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) uskoivat, että valvonta ehkäisee äkilliset hintojen korotukset.

Jos tuoreimman murheen rinnalle ottaa tarkasteltavaksi sähkömarkkinoiden muutkin vaivat ja huolet, niin näyttää siltä, että näitä markkinoita ovat kopeloineet monet muutkin puolueet ja politiikan ”midakset”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat