Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttikilvan suunta selkiintyi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vain harva tällä puolella Atlanttia muistaa, kuka voitti Yhdysvaltain republikaanisen puolueen esivaalit Iowan osavaltiossa neljä vuotta sitten. Voittaja oli uskonnolliseen oikeistoon lukeutuva Rick Santorum. Lopulta hän hävisi kilvan puolueen presidenttiehdokkuudesta Mitt Romneylle, jonka Barack Obama peittosi varsinaisissa vaaleissa.

Tilanne voi olla samankaltainen neljän vuoden kuluttua, kun muistellaan, kuka olikaan se laitakonservatiivi, joka voitti Iowassa Donald Trumpin.

On myös mahdollista, että republikaanien esivaalin Iowassa nyt voittanut Ted Cruz pyrkii neljän vuoden päästä Yhdysvaltain presidenttinä toiselle virkakaudelle. Iowan esivaalien voitto on aiemmin ennustanut puolueen ehdokaskilvan lopullisen voittajan suunnilleen samalla todennäköisyydellä kuin jos ennuste olisi tehty kolikolla kruunaa ja klaavaa heittäen.

Iowassa lukuisissa erillisissä kannattajakokouksissa järjestetyt esivaalit herättivät paljon huomiota Yhdysvalloissa ja maailmalla, koska republikaanien ehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump onnistui nostattamaan ympärilleen valtavan mediaseurannan.

Iowan 3,1 miljoonaa asukasta ovat vajaa prosentti Yhdysvaltain väestöstä, ja osavaltiosta valittujen edustajien osuus heinäkuussa järjestettävissä puoluekokouksissa on samaa luokkaa. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen konkreettinen näyttö ehdokkaiden keskinäisistä kilpailuasetelmista esivaalikierroksen alkaessa. Heikoimmin pärjänneet karsiutuvat, ja lupaavimman näytön antaneiden varainkeruu helpottuu.

Tälläkin kertaa Iowa antoi muutamia ennusmerkkejä tulevasta.

Eniten kiinnostusta herätti Trumpin jääminen kakkoseksi kilpailussa, jonka voittamiseen hän oli kohdistanut merkilliset voimavaransa. Sen sijaan Trump on kiinnittänyt varsin vähän huomiota ensi viikon tiistaina New Hampshiressa järjestettävään seuraavaan esivaaliin – ilmeisesti uskoen, että Iowan voitto ylläpitäisi hänen saamaansa ilmaista julkisuutta.

Trump siirtyi nyt haastajaksi sekä Ted Cruzille että kolmanneksi nousseelle ja paljon ennakoitua paremmin menestyneelle Marco Rubiolle. Rubion asema vahvistui vähintään yhtä paljon kuin Trumpin heikkeni.

Demokraattien puolella edessä lienee sittenkin todellinen kilpailu ehdokkuudesta. Hillary Clinton ei voi odottaa voittoa samalla varmuudella kuin uudelle kaudelle pyrkivä istuva presidentti.

Clintonin voitto demokraattiseksi sosialistiksi ilmoittautuvasta Bernie Sandersista oli niin hiuksenhieno, että Sandersilla on hyvät lähtökohdat New Hampshiressa, joka on perinteisesti Iowaa liberaalimpi.

Esivaalikierros pääsee todella vauhtiin vasta maaliskuun alussa ”supertiistaina”, kun puoluekokousehdokkaita valitaan 14 osavaltiossa ja Amerikan Samoalla.

Ted Cruzille on etua siitä, että seuraavat esivaalit pidetään konservatiivisissa osavaltioissa, jotka ovat pääosassa myös supertiistaina. Demokraattien alkuasetelmat ovat vaikeammin ennakoitavat. Useimmissa Clintonille suopeina pidetyissä suurissa osavaltioissa esivaalit järjestetään vasta maaliskuun puolivälin jälkeen.

Valintaan presidenttiehdokkaaksi tarvitaan enemmistö osavaltioedustajista heinäkuussa pidettävissä puoluekokouksissa. Kampanjoiden alussa esitetyt ennustukset lopputuloksesta ovat harvoin toteutuneet. Yllätyksiin kannattaa varautua edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat