Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaat ottaa mallia Saksan työmarkkinoista

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Nokian Renkaat ilmoitti viime viikon lopulla tehneensä Nokian-tehtaan työntekijöidensä kanssa paikallisen sopimuksen työaikajoustoista. Sen mukaan tuotannon viikkotyöaika vaihtelee vuodenaikojen mukaan: vuodenvaihteen tienoilla töitä tehdään vähemmän ja renkaanvaihtosesongin aikaan syksyisin ja keväisin vastaavasti enemmän.

Vastapainoksi työntekijät saavat irtisanomissuojan: yhtiö ei lomauta tai irtisano taloudellisista tai tuotannollisista syistä sopimuksen voimassaolon aikana. Sopimus on voimassa vuoden 2018 kesäkuun loppuun asti. Siinä on mukana nelisensataa työntekijää ja toimihenkilöä.

Renkaanvalmistus on tyypillinen voimakkaasti sesongin mukaan elävä ala. Uusien renkaiden osto tulee asiakkaille mieleen siinä vaiheessa, kun alle pitää vaihtaa toisen kelin renkaat.

Sopimus parantaa edellytyksiä pitää renkaanvalmistus Suomessa. Nokian Renkailla on tuotantoa myös Venäjällä.

Nokian Renkailla on tehty se, mistä moni työnantaja haaveilee: töitä tehdään silloin, kun niitä riittää, ja hiljaisempana aikana pidellään kertyneitä vapaita. Maalaisjärki sanoisi, että mallin luulisi olevan käytössä muuallakin.

Teknologiateollisuuden työehtosopimus on yleisesti käytetty esimerkki paikallisesta sopimismahdollisuudesta. Työnantajapuoli tosin valittaa, ettei työehtosopimuksen mahdollistamia paikallisia joustoja pysty läheskään täysimääräisesti käyttämään.

Nokian Renkaat näyttää suuntaa kohti Saksan työmarkkinamallia. Saksassa oli vuosituhannen vaihteessa kansainvälisessä vertailussa huomattavan jäykät työmarkkinat, ja Saksaa kutsuttiin ”Euroopan sairaaksi mieheksi”. Nykyisin tuota kyseenalaista titteliä taitaa kantaa Suomi.

Saksassa muutos lähti autoteollisuudesta. Autotehtaiden työntekijät suostuivat tekemään pidempää työviikkoa entisellä palkalla ja saivat vastineeksi lupauksen työpaikkojen säilymisestä.

Paikallisen sopimisen lisääminen on Juha Sipilän (kesk) hallituksen kilpailukykyloikan kolmas osa. Monen mielestä se on tärkeämpi kuin yksikkötyökustannusten alentaminen ja nollaa hipovat palkankorotukset yhteensä.

Muutoksia paikalliseen sopimiseen valmistelee hallituksen, työnantajien ja palkansaajien yhteinen työryhmä. Nokian Renkaiden käyttämän mallin soisi yleistyvän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat