Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton saisi Rubiosta kauhuvastustajan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa, että Iowasta alkaneissa USA:n esivaaleissa kestää vielä ennen kuin pääpuolueiden presidenttiehdokasvalinnat tiedetään.

”Eurooppalaisesta näkökulmasta Donaldin Trumpin painuminen unholaan jo varhaisessa vaiheessa vaalikamppailua ei olisi sääli. Ääripopulistinen räyhäsuu on tehnyt politiikasta farssin, jossa käydään vuoron perään naisten, naapurimaiden ja vaikkapa nyt toimittajien kimppuun.”

”Mahtivaltion päämiehellä on kuitenkin suuri merkitys myös Suomen turvallisuudelle. Siksi maltti on valttia äärimielipiteiden sijaan.”

Turun Sanomat huomauttaa, että presidentinvaalit ratkaistaan kansallisin ja osavaltiokohtaisin painotuksin.

”Kotimaan talous, turvallisuus, sosiaalipolitiikka sekä koulutus- ja siirtolaiskysymykset painavat äänestäjien valinnoissa.”

”Vaikka Yhdysvalloilla ja sen presidentillä on ylivertainen kansainvälinen sananvalta, vain amerikkalaiset ovat äänioikeutettuja. Eurooppa ei määrittele Yhdysvaltain vaaliteemoja – vaikka vanhalla mantereella joskus niin sorrutaan kuvittelemaan.”

Hämeen Sanomat toteaa, että Iowassa kakkoseksi jäänyt Donald Trump on yhä todellinen vaihtoehto presidentiksi.

”Kenelläkään ei ole harmainta aavistustakaan, millainen Donald Trump olisi suurvaltajohtajana. Hänen voittonsa olisi eniten kauhun paikka jatkuvuuden nimeen vannoville vanhoillisille voimille hänen omassa puolueessaan.”

Ilta-Sanomat arvioi, että republikaanien esivaaleissa Iowan kolmas sija nosti Marco Rubion osakkeita.

”Rubion uskotaan pystyvän vetoamaan keskitien kulkijoihin, jotka kavahtavat äkkiväärempien ehdokkaiden räyhäoikeistolaista retoriikkaa.”

”Rubio on puoluejohdon suosikki, koska hänen arvellaan kuubalaistaustaisena saavan ääniä myös espanjankielisiltä, jotka ovat yleensä äänestäneet demokraatteja. Hän olisi siis kauhuvastustaja Hillary Clintonille, jos tämä ensin suoriutuu kuiville Bernie Sandersin haasteesta.”

”Toista kauttaan lopettelevan Barack Obaman Yhdysvallat on vastoin presidentin monesti ilmaisemaa toivetta pahasti jakautunut. Kuvaavaa on, että Iowassa parhaiten menestyneet republikaanit Cruz ja Trump tulevat kaukaa oikealta, kun taas Obaman hallinnossa työskennelleen Clintonin haastaja Bernie Sanders tulee amerikkalaisittain kaukaa vasemmalta.”

Aamulehden mukaan ensi viikolla New Hampshiren esivaalissa tarvitaan ihme, jos vielä halutaan maltillinen republikaani presidenttiehdokkaaksi.

”Amerikalle tyypillisesti tarvitaan myös paljon rahaa. Rahasta päättävillä on iso houkutus hypätä ’kolmanneksi huonoimman vaihtoehdon’ eli Rubion kelkkaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat