Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen tautiuhka pitää torjua nopein toimin

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut zikaviruksen leviämisen kansainvälisesti merkittäväksi terveysuhaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uusiin kansainvälisiin tautivaroituksiin on ehditty tottua ja osin myös turtua. Kaikki uhat eivät ole toteutuneet pelätyssä laajuudessa. Lisäksi malarian kaltaiset vakiintuneet taudit ovat yhä pahin uhka. Yksi opetus on kuitenkin ollut se, että jokainen uhka on omanlaisensa ja että tärkeintä on kansainvälisen reaktion nopeus ja tehokkuus.

Etelä-Amerikassa levinnyt zikaviruksen aiheuttama tauti on herättänyt voimakkaita pelkoja, koska sen vaikutukset voivat olla kohtalokkaita sikiöille, vaikka tautiin raskausaikana sairastuvien naisten oireet olisivat suhteellisen lieviä. Tällä viikolla maailman terveysjärjestö WHO luokitteli zikaviruksen leviämisen kansainvälisesti merkittäväksi terveysuhaksi.

Zikaviruksen aiheuttaman taudin tärkein leviämisalue on Etelä-Amerikka ja siellä ennen kaikkea Brasilia ja Kolumbia. Yksittäisiä tapauksia on löytynyt myös muualta mutta ei Itä-Afrikasta, missä virus ensin havaittiin jo vuonna 1947. Virusta epäillään syyksi tautialueilla monin kerroin lisääntyneeseen mikrokefaliaan eli sikiön pääkallon pienikasvuisuuteen.

Taudin julistaminen kansainväliseksi uhaksi ei vielä kerro, mitä olisi tehtävä. Kaksi vuotta sitten maailmalla herättiin melko hitaasti ebolaviruksen leviämiseen Länsi-Afrikassa. Tappavan taudin leviäminen saatiin pysäytettyä kantajien eristämisellä ja tiukalla hygienialla.

Tiedossa on vain yksi tapaus, jossa zikaviruksen epäilleen levinnen ihmiseltä toiselle. Virusta kantaa sama hyttyslaji, joka on levittänyt myös denguekuumetta ja keltakuumetta. Kertaalleen torjuttu laji on jälleen yleistynyt. Taudin uhka rajoittuu alueille, joissa tätä hyttyslajia on.

Tärkeä keino zikavirusta vastaan on seisovien vesialueiden siivoaminen. Lisäksi ihmisiä on kehotettu tautialueilla lykkäämään lastensaantia. Kehotuksen tekee ontoksi se, että terveysjärjestöjen mukaan joillakin tautialueilla raskauksista noin puolet on suunnittelemattomia tai ei-toivottuja. Luvut heijastavat ehkäisyvälineiden ja -neuvonnan puutetta sekä kertovat naisten heikosta asemasta.

Zikaviruksen torjuntaan tarvitaan ensimmäisessä vaiheessa ojien kuivattamista, ehkäisyneuvontaa ja uusia asenteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat