Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutto on kevään puheenaihe

Hallituksella on muutenkin edessään ratkaisujen kevät

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta aloitti eilen tiistaina kevätistuntokautensa perinteisin juhlallisin menoin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskittyi eduskunnalle pitämässään puheessa maahanmuuttoon, joka on saanut kansainvaelluksen piirteitä.

Niinistön mukaan Suomen rahkeet riittävät vain niiden auttamiseen, joilla on todellinen hätä tai joita vainotaan. Samaa aihetta presidentti käsitteli jo uudenvuodenpuheessaan.

Maahanmuutosta ja turvallisuudesta puhutaan varmasti kevään aikana myös eduskunnassa. Hallitus valmistelee eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, puolustuspoliittista selontekoa sekä sisäisen turvallisuuden selontekoa.

Niinistö totesi myös yhteiskunnallisen keskusteluilmapiirin kiristyneen: ”On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin.”

Kiristynyt ilmapiiri näkyy todennäköisesti myös eduskunnassa, ainakin Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen ja pääoppositiopuolue Sdp:n edustajien väleissä. Julkinen nokittelu alkoi jo ennen eduskunnan virallisia avajaisia.

Särö näkyi siinäkin, että Sdp boikotoi taas puhemiehen vaalia ja äänesti tyhjää. Sdp:n mielestä myös oppositiolle kuuluu edustus eduskunnan puhemiehistössä. Hallituspuolueiden edustajat taas katsovat, että puhemieskolmikon paikat kuuluvat kolmen suurimman puolueen edustajille – eli hallituspuolueille.

Jo syysistuntokaudella joillakin edustajilla oli vaikeuksia pitää yllä edustajilta edellytettävää vakaata ja arvokasta käytöstä. Sama meno saattaa jatkua kevätkaudella.

Hallitus on varautunut siihen, että tämä kevät on ratkaisevaa aikaa hallituksen onnistumiselle tehtävässään. Siitä ovat puhuneet sekä pääministeri Sipilä että valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Kotimaan politiikassa juuri nyt eniten pinnalla on kuitenkin asia, jota maan hallitus ja eduskunta voivat lähinnä seurata henkeään pidätellen: työmarkkinajärjestöjen neuvottelut hallituksen kilpailukykypaketin korvaavista toimista. Kaikki haluavat, että järjestöt pääsevät sopuun ja niin sanotut pakkolait vedetään pois valmistelusta. Nyt lakien valmistelu on jäissä. Jotain muutoksia lakipakettiin olisi siitä annettujen lausuntojen vuoksi joka tapauksessa tulossa, vaikka järjestöt eivät sopuun pääsisikään.

Toinenkin työmarkkinoita muuttava hanke ajankohtaistuu keväällä. Hallituksen, työnantajien ja palkansaajien kolmikantainen työryhmä valmistelee ehdotuksia paikallisen sopimisen lisäämisestä. Määräaika on maaliskuun puolivälissä.

Enemmän hallituksen – ja hallituksen jälkeen eduskunnan – käsissä on sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusmalli sekä maakuntien ja kuntien tehtävien jako. Työnjaon pitäisi olla sovittuna huhtikuuhun mennessä.

Hallitus voi joutua kevään budjettikehysneuvotteluissa tekemään vielä lisää ikäviä päätöksiä. Neljän miljardin euron säästötavoitteesta uupuu vielä nelisensataa miljoonaa euroa. Myös kuntien tehtävien karsimisessa hallitus on vasta puolivälissä.

Hallitus voi joutua etsimään säästöjä vielä neljän miljardin päällekin viimeistään ensi vuonna, jos Suomen talous jatkaa matalasuhdannetta ja työttömyys pysyy suurena. Suomi on jo pudonnut muun Euroopan vauhdista ja uhkaa jäädä sivuun menossa olevasta nousukaudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat