Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patsaita sopii pilkata, ei särkeä

Maailmalla kaadetaan taas patsaita. Suomessa niitä voi pilkata, mutta ei kannata särkeä

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Rauhanpatsas Helsingin Hakaniemenrannassa oli yksinäisen näköinen keskiviikon hiljaisessa lumisateessa. Jäljistä päätellen yksi koira oli käynyt osoittamassa patsaalle huomiotaan.

Patsaan nimi on Maailman rauha. Se on Moskovan kaupungin lahja Helsingille. Veistoksessa neljä hahmoa kannattelee seppelöityä maapalloa ja heristää toisella kädellä nyrkkiä. Viides hahmo pitää sylissään vauvaa.

Patsas oli outo stalinistisen taiteen jäänne jo, kun se paljastettiin tammikuussa 1990. Sittemmin se on tervattu ja höyhennetty sekä yritetty räjäyttää, mutta siinä se yhä seisoo.

Suomessa on tuhottu melko vähän muistomerkkejä ja patsaita.

Venäjän keisarin Aleksanteri II:n melankolinen patsas vartioi suurkirkon edustaa. Kauppatorin obeliski pystytettiin vuonna 1835 keisarinna Aleksandra Fjodorovnan vierailun muistoksi. Vuonna 1917 venäläiset matruusit särkivät maapallon ja kotkan obeliskin huipulta. Suomalaiset korjasivat ne vuonna 1971.

Ruotsin vallasta muistuttaa Pietari Brahen patsas Raahessa. Neuvostoajan pakkoystävyys jätti jälkeensä Maailman rauhan lisäksi erinäisiä V. I. Leninin rintakuvia ja muistolaattoja.

Muistomerkkien säilyttäminen saattaisi olla vaikeampi kysymys, jos Suomi olisi kokenut samanlaisen 50 vuoden neuvostomiehityksen kuin Baltian maat.

Nyt patsaat eivät aiheuta suuria kiistoja, mutta tilanne voi muuttua.

Patsaiden kaataminen sai uutta pontta, kun Britannian siirtomaavallan rakentajan Cecil Rhodesin patsas nostettiin viime huhtikuussa jalustaltaan Kapkaupungin yliopistossa Etelä-Afrikassa. 1800-luvun loppupuolella vaikuttanut Rhodes oli sumeilematon rasisti mutta myös suuri yliopistojen rahoittaja.

Seuraavaksi Rhodesin patsas haluttiin pois Oxfordin yliopistolta Britanniassa. Yhdysvalloissa Princetonissa vaadittiin presidentti Woodrow Wilsonin mukaan nimettyjen laitosten nimeämistä uudelleen. Wilson nosti Princetonin kukoistukseen, mutta myös hän oli kiistatta rasisti.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa patsaat ja nimet säilyivät, mutta kampanjoiden pontimena olleet yleisemmät rasismisyytteet yritettiin huomioida muuten.

Protestit ovat voivat rantautua Suomenkin yliopistoihin. Täälläkin osa yliopistojen käytäville pantujen kipsipäiden esikuvista oli rasisteja ja sortajia.

Yliopistoissa kuuluu pilkata patsaita, mutta historiaa ei voi särkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat