Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittien EU-valinta on tunteiden taisto

Britannian EU-kansanäänestyksessä joutuvat vastakkain kannattajien faktat ja vastustajien tunteet

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mikäli Britannian EU-jäsenyydestä päätettäisiin huutoäänestyksellä, asia olisi jo ratkennut. Jäsenyyden vastustajien protestit ovat olleet Britanniassa selvästi äänekkäämpiä kuin kannattajien tuenilmaisut sen jälkeen, kun Brysselissä julkistettiin tiistaina esitys Britannian jäsenehtojen uudistamiseksi.

Huutomyrskyllä ei kuitenkaan ollut paljonkaan tekemistä sen kanssa, mitä Eurooppa-neuvoston puolalainen puheenjohtaja Donald Tusk tarkkaan ottaen ehdotti. Kiista EU-jäsenyydestä on Britanniassa lukkiutunut asemaan, jossa kannattajat vakuuttavat vetoavansa tosiasioihin ja vastustajat vetoavat sumeilematta tunteisiin.

Tosiasiat puoltavat Britannian EU-jäsenyyttä, Tuskin ehdottamista uudistuksista riippumatta. Jäsenyys on sekä Britannian että muiden EU-maiden edun mukaista.

Britannian suurvaltamenneisyydestään tietoisen ja Manner-Eurooppaa vieroksuvan väestönosan tunteet EU:ta kohtaan pysyisivät toisaalta kylminä, vaikka tuolle joukolle tarjottaisiin paljon pitemmällekin meneviä myönnytyksiä muilta jäsenmailta.

Britit ratkaisevat todennäköisesti 23. kesäkuuta järjestettävässä kansanäänestyksessä, pysyykö heidän maansa EU:ssa vai eroaako se unionista. Viime kuukaudet brittihallitus on neuvotellut pääministeri David Cameronin johdolla EU:n ja sen jäsenmaiden johtajien kanssa uudistuksista, jotka muut jäsenmaat voisivat hyväksyä ja jotka täyttäisivät Cameronin äänestäjilleen antamat lupaukset jäsenehtojen muutoksista.

Neuvottelutulos saattaa lopulta vaikuttaa suhteellisen harvojen brittien päätöksiin äänestyskopissa, mutta tuo joukko voi ratkaista kansanäänestyksen tuloksen. Sekä mielipidekyselyissä että vedonlyöntikertoimissa Britannian pysymistä EU:ssa pidetään todennäköisempänä kuin lähtemistä. Kannatuserot ovat kuitenkin pieniä.

Kovin kamppailu on vasta edessä, ja siitä on tulossa hyvin intensiivinen.

Britannian asema EU:ssa jakaa sekä Britanniaa että useita muita EU-maita sisäisesti, ja EU-maiden välilläkin on suuria näkemyseroja. Äänestyksestä haetaan oppia perussuomalaisten kaltaisissa EU-kriittisissä puolueissa ja myös selkeän EU-vastaisissa ryhmissä.

Yksi ratkaiseva hetki tulee jo kahden viikon kuluttua, kun Tuskin ehdotuksista keskustellaan EU:n huippukokouksessa.

Britannian vaatimat rajoitukset EU:n sisäisten työperäisten maahanmuuttajien sosiaalietuihin ovat vaikea pala Puolalle ja muille maille, joista lähtee paljon työvoimaa. Kompromissien takia leikkaukset on tehty asteittaisiksi, määräaikaisiksi ja riippuvaisiksi muiden EU-maiden hyväksymisestä, mutta sekin tekee EU-maista eriarvoisia.

Vähemmällä vaivalla löytyy sopu kolmesta muusta Cameronin vaatimasta muutoksesta. Britannialle voi luvata euroalueen ulkopuolella pysyvänä maana taloudellista vaikutusvaltaa muttei veto-oikeutta. Britannian ei tarvitse osallistua tiivistyvään integraatioon. Kukaan ei vastusta EU:n kilpailukyvyn edistämistä.

Tästä eteenpäin tyyliseikat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin sisältö. Cameronin pitää vakuuttaa britit siitä, että hän on tehnyt ja tekee kaiken mahdollisen saadakseen ”merkittäviä muutoksia” EU-jäsenyyden ehtoihin.

EU ja sen 27 muuta jäsenmaata eivät voi suostua Britannian vaatimuksiin liian helposti. Se saisi sovun vaikuttamaan vähäpätöiseltä Britanniassa ja antautumiselta muiden jäsenmaiden kotiyleisön silmissä. Kyseessä ei kuitenkaan ole näytelmä vaan todellinen poliittinen hanke Britannian pitämiseksi EU:n jäsenenä. Cameron ja kaikki muut jäsenmaat toivovat sitä, mutta myös epäonnistuminen on mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat