Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IG Metall yhteishyvän asialla

Saksan metalliteollisuuden työntekijät tarjoavat kilpailukykyloikkaan apua.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Saksan metalliteollisuuden työntekijät tarjoavat pyytämättä ja yllätyksenä apua Suomen kilpailukykyurakkaan ja tukea EU-komission sekä Euroopan keskuspankin EKP:n pyrkimyksille.

Kun Suomessa on haarukoitu sitä, kuinka paljon yksikkötyökustannuksia tulisi alentaa, jotta kilpailukyky kohentuisi, Saksa on ollut tärkeä verrokkimaa.

Saksa pani 2000-luvun alussa kilpailukykynsä hyvään iskuun uusimalla sosiaaliturvaa, työnvälitystä ja palkkojen muodostamistapaa. Kun hyvä iskukyky on lopulta saavutettu, sen tarjoama liikkumatila käytetään työmarkkinoilla.

Saksan mahtiliitto, metalli- ja sähköalaa edustava IG Metall saavutti vuosi sitten – suomalaisessa tulkinnassa – kovan 3,4 prosentin korotuksen. Nyt tähtäimessä on viiden prosentin korotus. Suomalaisessa tulkinnassa se on kilpailukykyhyppy alaspäin kohti Suomen tasoa.

EU-komissio ja EKP ovat toivoneet Saksan siirtävän hyvää viennistä kotimarkkinoille. Tämä siirto voisi edistää muun Euroopan elpymistä, jos Saksan kysynnän kasvu lisäisi muiden maiden vientiä. Vaikka tällainen vaikutus jääneekin pieneksi, IG Metall näyttää tekevän työtä yhteiseksi hyväksi. Tämäntapaista kiitosta ei kovin usein voi työmarkkinoille antaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat