Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliiton pelitila käy aina vain ahtaammaksi

Puolue valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oppositiopuolue vasemmistoliitto varautuu vaihtamaan puheenjohtajaa ensi kesän puoluekokouksessa. Paavo Arhinmäki ilmoitti marraskuussa jättävänsä paikan.

Arhinmäki kertoi päättäneensä asiasta jo kolme vuotta sitten, mutta ehkä heikko menestys viime vuoden eduskuntavaaleissa vahvisti päätöstä.

Myös menestys mielipidekyselyissä on jättänyt toivomisen varaa aina Ylen torstaina julkistamaan kyselyyn asti. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä vasemmistoliiton kannatus oli noussut 1,3 prosenttiyksikköä 8,6 prosenttiin.

Jos puolueen kannatus on alle kymmenen prosenttia, yli prosenttiyksikön muutos on merkittävä.

Syy kannatuksen kasvuun on kohtalaisen ilmeinen. Puolue on alkanut kiinnostaa, kun puheenjohtajanvaihdos lähenee.

Toistaiseksi puheenjohtajan paikkaan haluaviksi ovat ilmoittautuneet kansanedustajat Jari Myllykoski, Aino-Kaisa Pekonen sekä tuoreimpana Li Andersson.

Vasemmistoliitto aikoo maksimoida puheenjohtajakisasta syntyvän julkisuuden järjestämällä puheenjohtajasta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen. Samalla saataisiin aktivoitua puolueen jäseniä.

Puheenjohtajaehdokkaat kehuvat, että puheenjohtajakilvan aikana on hyvä tilaisuus puhua myös puolueen linjasta. Linja tuskin muuttuu nykyisestä.

Vasemmistoliitto on runsaan parinkymmenen vuoden aikana luonut nahkansa rasvanahkaduunarien puolueesta punavihreäksi puolueeksi, joka kannattaa perustuloa, vastustaa ydinvoimaa ja ajaa feminismiä. Kannatus on keskimääräistä suurempaa yliopistokaupungeissa.

Vasemmistoliiton linja on siis hyvin samannäköinen kuin vihreillä. Ylen kannatuskyselyn perusteella vihreät ovat kuitenkin kaukana edellä.

Duunarit ovat kannatuskyselyiden perusteella puolestaan palanneet kannattamaan Sdp:tä.

Siinä onkin vasemmistoliiton dilemma: miten mahtua pelikentälle, kun toisella puolen tilaansa puolustaa vihreät ja toisella puolen Sdp?

Oikaisu 6.2. kello 10:10: Toisin kuin kirjoituksessa alunperin väitettiin, Hanna Sarkkinen ei harkitse vasemmistopuolueen puheenjohtajuutta. Hän on ilmoittanut asettuvansa ehdolle ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat