Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallis asuminen on talouskasvun este

Tuottavuutta pitäisi manata esille kaupunkeja kasvattamalla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tilastokeskuksen perjantaina julkistaman, vuokrahintojen kehityksestä kertovan tilaston viesti ja osoite on selvä: pääkaupunkiseudulle on saatava mahdollisimman nopeasti edullisia asuntoja.

Vuokra-asumisen kallistuminen on kansantalouden mittakaavassa paljon suurempi ongelma kuin sähkön siirtohintojen korotukset, joista on meluttu viime viikon ajan. Vaikka yksittäistä kuluttajaa sähkölasku voikin kirpaista, pääkaupunkiseudun asumisen hintaongelmat kirpaisevat koko Suomen taloutta: Helsingin seudun kasvun esteet ovat kansantuotteen kasvun esteitä.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat irtosivat nelisen vuotta sitten tyystin muista elinkustannuksista. Vuokrahintoja kuvaava käyrä sojottaa koilliseen ja inflaatiokäyrä itään. Vuokrat nousivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Inflaatio sen sijaan pysytteli nollan pinnassa, loppuvuonna jopa nollan alapuolella.

Matalien korkojen ja halvan rahan aikana asuntosijoittaminen ja asuntojen vuokraaminen tarjoavat tasaista ja kohtuullista tuottoa. Kysyntäkin on varmistettu: pääkaupunkiseudulla on muuhun maahan verrattuna kohtuullisen hyvin toimivat työmarkkinat ja samaan aikaan pulaa asunnoista. Tuoreimman työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan lukumääräisesti eniten avoimia työpaikkoja oli Uudellamaalla. Työttömien määrä kasvoi Uudellamaalla vuodessa 9 prosenttia ja avoimien työpaikkojen määrä 25 prosenttia.

Asumisen hintaerot pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä pitävät yllä työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa: työ ja tekijä eivät kohtaa. Esimerkiksi vähittäiskauppa pitää asiaa jo ongelmana, sillä avoimia työpaikkoja on yhä vaikeampaa täyttää. Ongelma ei synny ainoastaan työn vaatimuksista vaan myös palkkatason ja asumisen hinnan epäsuhdasta. Helsingistä on kaupan palkoilla hankala löytää asuntoa.

Palkansaajien reaaliansiot nousivat edullisen inflaatiokehityksen vuoksi, mutta ne jäivät loppuvuonna selvästi vuokrien nousutahdista.

Toinen asumishintojen ongelma näkyy kotitalouksien velkaantumisasteessa. Asuntoa havittelevat suomalaiset joutuvat ostamaan kallista isolla velalla. Kotitaloudet ovat velkaantuneet kovaa vauhtia. Liian korkea velkaantumisaste on sekin kansantalouden mittakaavan ongelma.

Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen ja Kaupunkitutkimuksen toimitusjohtaja Seppo Laakso kertovat tuoreessa kaupunkikehitystä kartoittavassa kirjassaan, että jos kansantalouteen kaivataan lisää tuottavuutta, sitä löytyy todennäköisimmin väestöltään monipuolisista ja tiheään rakennetuista kaupungeista. Loikkasen ja Laakson mukaan on katteetonta luvata tasaista kehitystä kaikkialle.

Loikkanen ja Laakso kehottavat tiivistämään kaupunkeja ja suuntaamaan julkista rahoitusta sinne, missä on parhaat kasvun edellytykset. Tällaisen alueen tuntomerkit osuvat hyvin pääkaupunkiseutuun.

Alueella pitää olla koulutusta, tutkimusta ja kulttuuria – ja toimivat alueen ja maan sisäiset sekä kansainväliset yhteydet. Lisäksi tarvitaan suuri väestöpohja ja sen tuoma markkinapotentiaali, kirjan kirjoittajat luettelevat.

Keskustavetoiselta hallitukselta vaatisi rohkeutta toimia oikein ja kansantalouden edun mukaisesti asuntopolitiikassa: kutistuvien tulojen aikana tulisi suosia Helsinkiä ja aluepolitiikka pitäisi panna sivummalle. Tällaisen linjauksen arvo olisi paljon suurempi kuin siirtohintojen korotusten rajoittaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat