Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä myy ostajan markkinoilla

Kymmenkunta vuotta sitten näytti siltä, että kaikki, mihin öljy- ja kaasualalla koski, muuttui kullaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kymmenkunta vuotta sitten näytti siltä, että kaikki, mihin öljy- ja kaasualalla koski, muuttui kullaksi. Energian hinta ja energiayritysten arvo nousivat, joten Venäjällä taisteltiin valtauksista. Läntiset yhtiöt olivat mukana investoijina ja myös tuotannossa.

Yksi näistä oli kansainvälinen energiayritys BP. BP omisti yhdessä venäläisten rahamiesten kanssa energiayhtiö TNK-BP:n. BP olisi halunnut investoida tuotantoon ja yhteisyrityksen kehittämiseen enemmän, rahamiehet halusivat rahaa itselleen. Niinpä he alkoivat häätää ulkomaalaisia ulos valtaukselta ja saivat tähän Venäjän hallinnolta hiljaista tukea. Venäjän johto on luonnollisesti kiistänyt osuutensa.

Taistelun kiivaimmassa vaiheessa yhteisyrityksen ja BP:n toimitusjohtaja Bob Dudley etsi säännöllisesti toimistostaan salakuuntelulaitteita. Poliisi hätisteli häntä, ja lopulta hänen viisumiaan ei uusittu. Dudley pakeni vuonna 2008 Moskovasta, ja Venäjä pani hänet liiketoimintakieltoon kahdeksi vuodeksi.

Muutamaa vuotta myöhemmin TNK-BP päätyi pääosin valtion omistaman energiayhtiön Rosneftin haltuun, ja BP:stä tuli iso omistaja Rosneftissä. Dudley kelpasi taas, ja hän pääsi mukaan Rosneftin hallitukseen.

Öljyn hinnan romahdus on vienyt sekä energiayhtiöitä että Venäjän valtion taloudellisiin vaikeuksiin. Alan yritykset ovat sanoneet sadoin tuhansin työvoimaansa irti, ja investointeja on jäädytetty. Venäjä joutuu maksamaan laskujaan vararahastoista, koska budjetin tulot eivät riitä menoihin. Valtauksille ei ole enää tunkua.

Venäjän poliittinen johto ei ole reagoinut sen kummemmin pitkän kuin lyhyenkään aikavälin ongelmiin. Alhaiselle tuottavuudelle, työvoimapanoksen kutistumiselle ja väestörakenteen ikääntymiselle ei ole yritettykään tehdä mitään.

Lyhyen aikavälin vaaroihin Venäjä näköjään lopulta reagoi. Maa ei voi jatkaa loputtomiin rahastojensa turvin, eikä öljyn hinnannoususta ole takeita. Maan hallitus on jo päättänyt tehdä budjettimenoihin säästöjä. Tuorein linjaus on se, että valtiollisista yhtiöistä tarjotaan paloja ostajille. Tarjolle tulee osia muun muassa Aeroflotista, Rosneftistä ja VTB-pankista. Tavoitellusta 12 miljardista eurosta suurin osa tulisi Rosneftistä.

Markkinoiden laki menee siten, että hinta on sitä huonompi, mitä suurempi myymisen tarve on. Kaikki näkevät, että Venäjä myy pakon edessä. Venäjä-pakotteiden ja talouden heikon suoriutumisen vuoksi myyntiin tulevista yrityksistä ei juuri nyt saa hyvää hintaa. Aeroflot olisi konkurssikypsä ilman sille tuloutettavia ylilentomaksuja. VTB-pankkia rampauttavat rahoitusalan pakotteet.

Hintaa laskee sekin, että Venäjä asettaa ostajalle ehtoja: valtio pitää määräysvallan, ja ostajaksi kelpaa vain Venäjälle rekisteröity yhtiö. Mahdollisissa kiistoissa toimittaisiin todennäköisesti venäläisin ehdoin. Kaiken lisäksi ostajan on sitouduttava ostamansa yrityksen kehittämiseen, kuten BP yritti.

Venäjä on arvaamaton liiketoimintaympäristö. Sen ovat saaneet havaita monet muutkin läntiset yrittäjät kuin BP ja Dudley. Tämäkin painaa hintaa. Myynnissä on puolikas paritalosta, jossa naapuri on arvaamaton ja pitää määräysvallan kiinteistöön.

Yksi mahdollinen toimintavaihtoehto on se, että venäläiset oligarkit ohjataan ostamaan sillä rahalla, jonka he ovat vieneet turvaan ulkomaille. Se olisi heille eräänlainen valuutanvientivero ja vakuutusmaksu.

Kävipä myynneissä miten tahansa, niistä saatava raha on kuitenkin kuin laastari isoon avohaavaan, jos öljyn hinta ei lähde nousuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat