Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakuntavaalit siirtävät kuntavaalitkin lokakuulle

Jatkossa vaalit pidetään keväisin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostunut työryhmä sopi menneellä viikolla, että maakuntavaalit pidetään lokakuussa vuonna 2017. Samaan aikaan äänestetään ensi vuoden kuntavaaleissa.

Pysyvästi maakuntavaalit on tarkoitus pitää neljän vuoden välein keväisin, samaan aikaan kuntavaalien kanssa.

Ensi vuoden poikkeama johtuu siitä, että maakuntahallinto lakeineen ja asetuksineen ei ehdi valmiiksi ensi kevääseen mennessä.

Puoluesihteerityöryhmällä oli valittavanaan kolme enemmän tai vähemmän huonoa vaihtoehtoa: maakuntavaalien pitäminen erillisinä runsaan vuoden päästä syksyllä, presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018 tai nyt valittu vaihtoehto. Valittu vaihtoehto oli vähiten huono. Sitä vastustivat vihreät ja Rkp.

Maakuntavaalit presidentinvaalien yhteydessä olisi ehkä nostanut myös maakuntavaalien äänestysaktiivisuutta, mutta vaalien luonne on selvästi erilainen. Äänestäjät olisivat joutuneet ottamaan kantaa kahteen täysin erilaiseen asiaan: kuka johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja ketkä päättävät oman maakunnan terveyskeskuspalveluista.

Maakuntavaalien pitäminen erillisinä saattaisi aiheuttaa äänestäjissä vaaliväsymystä. Tässä vaihtoehdossa kuntavaalit olisi pidetty keväällä 2017, maakuntavaalit saman vuoden syksyllä ja presidentinvaalit alkuvuodesta 2018.

Myös raha vaikutti. Vaalien järjestäminen maksaa valtiolle, mutta vaalikampanjointi se vasta maksaakin, tosin ehdokkaille.

Samassa yhteydessä puoluesihteerit hylkäsivät listavaalit. Niin kunta-, maakunta- kuin eduskuntavaaleissakin äänestetään samalla sekä henkilöä että puoluetta. Puhtaassa listavaalissa äänestäjällä ei ole sananvaltaa siihen, kuka ehdokkaista pääsee läpi.

Hyvä puoli listavaalissa olisi se, että puolueet valikoisivat listan kärkeen kokeneimpia ja pätevimpiä ehdokkaita, eivät muusta julkisuudesta tunnettuja ehdokkaita.

Huono puoli olisi taas se, että uusilla pyrkijöillä olisi nykyistä huonommat mahdollisuudet päästä läpi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat