Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko myy poliittisesti ja turvapuhe kukoistaa

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Suomalaisten mielestä tulevaisuus on nyt huomattavasti turvattomampi kuin vielä vuosi sitten. Tällaisen vaikutelman ainakin saa, kun seuraa katupartioita koskevaa keskustelua tai selailee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselytutkimusta turvattomuudentunteista.

Juuri nyt pelkokerrointa lisää turvapaikanhakijatilanne. Syyrian kriisi on tullut uimahallin saunaan ja kaupan kassajonoon, ja se näkyy huolissa. Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa esimerkiksi rajojen sulkemista, ja yli puolet aloittaisi rajatarkastukset myös Pohjoismaiden rajoilla (Yle 5.2.).

Vaikka turvattomuuden tunne on subjektiivinen kokemus, se on toki syytä ottaa tosissaan. Samankaltainen tilanne nähtiin 1990-luvun laman aikaan. Yhtä tärkeää on kuitenkin ymmärtää myös, että peloilla tehdään politiikkaa.

Suomi elää turvallisuuspuheen huippusesonkia. Turvabisnes kukoistaa siinä mitassa, että turvallisuusneuroottinen kansa kulkee kohta kaikkialla huomioliiveissä.

Turun yliopiston ihmismaantieteen professori Hille Koskela puhuu pelon sosiaalisesta tuottamisesta. Se on sitä, miten pelolla suunnataan päätöksentekoa haluttuun suuntaan liittämällä asioita tarkoitushakuisesti toisiinsa. Ongelmana on, että varoittelut ja pelottelut verhotaan hyvän tarkoituksen kaapuun, ja siksi niitä on vaikea arvostella, Koskela sanoo.

Myös turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on käynnissä intensiivinen vaihe. Syitä on monia – usein ne kiteytetään todeten, että turvallisuusympäristö on muuttunut.

Eri työryhmissä pohditaan parhaillaan sitä, mitä turvallisuusympäristön muutoksesta pitäisi seurata. Hallitus laatii samaan aikaan selvityksiä sisäisestä turvallisuudesta, puolustuspolitiikasta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Myös Nato-arvion laadinta on alkanut. Pohdintaa kehystää EU, jossa tehdään niin ikään turvallisuusstrategiaa.

Turvallisuus myy oikeastaan aina politiikassa, sillä pelko on riskiyhteiskunnan keskeisimpiä tunteita. Pelko on vallankäytön väline.

Kansallisesta turvallisuudesta puhutaan kuitenkin hieman toisin kuin kylmän sodan aikaan. Puhujajoukko on kasvanut ja löytänyt sosiaalisesta mediasta uusia areenoita. Turvallisuuspuheella on kuitenkin yhä ihan oma kielioppinsa, eikä kaanonia vieläkään saa oikein rikkoa. Esimerkistä käy se, millaiseen ryöpytykseen vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö joutui arvostellessaan hallitusta suomettuneeksi.

Jotkin asiat myös turvallistetaan.

Turvallistaminen on sitä, että jotakin haluttaisiin käsitellä juuri turvallisuuskysymyksenä sen sijaan että siitä puhuttaisiin vaikka ihmisoikeus- tai tasa-arvokysymyksenä.

Vain osasta ihmiskuntaa uhkaavista asioista tulee turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Kun niin käy, sillä on seurauksensa, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Juha A. Vuori.

Turvallistamisesta seuraavat turvallisuuden logiikka ja toimintatavat. Ne ovat autoritaarisia ja kyseenalaistavat monia demokratian perusarvoja ja kansalaisten vapauksia. Turvallisuuspolitiikassa on aina kyse asiantuntijavallasta ja hyvin rajoittuneesta joukosta. Siksi turvallistamisella on hintansa eikä sitä pidä käyttää tyhjänpäiväisesti, Vuori toteaa.

Suomessa pelolla politikoidaan vielä maltillisesti. Viime ajoilta on kuitenkin klassisia esimerkkejä tällaisesta toiminnasta, kuten katupartiot ja kansanedustaja Olli Immosen (ps) ehdotus rajoittaa turvapaikanhakijoiden liikkumisvapautta.

Immonen vetosi lasten ja naisten turvallisuuteen. Sen vuoksi täytyisi ryhtyä toimiin, joita ei muuten hyväksytä. Vuori vertaa Immosen ehdotusta siihen, että ihmisiä laitettaisiin vankilaan ilman syytettä.

Aina turvallistaminen ei tietenkään onnistu. Myös nyt sille on syntynyt vastareaktio. Odinin soturien katupartioita parodioiva Loldiers of Odin -pelleryhmä on taitavaa poliittista performanssia keppihevosineen kaikkineen.

Uhkista puhuminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on aika ajoin kyseenalaistaa pelot ja pohtia, kuinka todellisia ne ovat.

Mitä pelon politiikalla tavoitellaan? Mitä turvallistamisesta seuraa?

Kun ei ole heti pelon vietävissä, vahvistuu se, mitä tarkoitetaan turvallisuuspuheen muotisanalla resilienssillä. Se on sietokykyä ja kimmoisuutta, joka auttaa kestämään odottamattomia tapahtumia – niin, ettei turvallisuus heti järky.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat