Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastot ovat tärkeää älytilaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kirjasto on monen kuntalaisen suosikkipalvelu, eikä ihme. Kirjastot ovat älykästä tilaa.

Monelle lapsiperheelle käynti lähikirjastossa kuuluu viikkorutiineihin. Kirjasto on merkityksellinen paikka eläkeläisille ja työttömille. Kirjasto on myös kunnissa keskeinen kotouttaja.

Mitä enemmän on aikaa ja vähemmän rahaa, sen tärkeämmäksi kirjasto käy kuntalaisille. Kirjastossa ei vain lainata ja lueta, vaan siellä opitaan, yllätytään, pidetään kokouksia, hiljennytään, kuunnellaan, rentoudutaan, sivistytään ja pelataan.

Kirjastoista lainataan paitsi luettavaa myös iskuporakoneita ja askelmittareita. Monelle itsensä työllistävälle mikroyrittäjälle kirjasto on pop up -työskentelytilaa, ja kirjastojen urban office -idealla toimivat maksuttomat kaupunkitoimistot ovat olleet tervetulleita.

Tutkijat puhuvat kirjastoista kolmantena tilana. Käsite on kiehtova. Kolmas tila ei ole koti, kauppapaikka eikä virasto vaan sosiaalinen areena. Kirjasto on tila, jossa luodaan yhteisöjä. Se on urbaani monikulttuurinen olohuone, jossa on yhä kirjahylly mutta jossa tiedon hankkimisen ja jakamisen lisäksi tehdään paljon muutakin.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta kirjastolakia. Eduskunta käsittelee lain kevätistuntokaudella, ja se astuisi voimaan ensi vuoden alussa.

Nykyinen kirjastolaki on 1990-luvun lopulta. Kun sitä säädettiin, elettiin internetin kasvun aikaa. Huomio oli kirjastojen tietopalveluissa, tiedon ja kulttuurin saatavuudessa. Osa silloisista huolista on yhä ajankohtaisia, kuten se, miten turvataan kansalaisten pääsy myös sellaisiin sähköisiin aineistoihin, jotka maksavat.

Kirjasto muuttuu ajan mukana, ja on hyvä, että kirjastolaki päivitetään vastaamaan verkottuneen kansalaisyhteiskunnan tarpeita. Kirjaston kivijalka ei toivon mukaan silti horju. On tärkeää, että kirjastoissa on edelleen monipuolisesti kirjallisuutta, musiikkia, elokuvia, lehtiä ja pääsy sähköisiin aineistoihin.

Kirjastot ovat olleet valmiita avaamaan koko ajan uusia ovia. Ne ovat verkostoituneita keskenään, ja kirjat ja ajatukset liikkuvat yli kuntarajojen. Kirjastot ovat itse aktiivisia vuoropuhelun ja osallistumisen lisääjiä.

Lähivuosina kirjasto on nykyistäkin monikielisempi. Lainsäätäjän olisi syytä muistaa, että hyvin koulutettu henkilökunta on kirjaston palvelujen kannalta tärkeä asia.

Uuden kirjastolain soisi olevan sellainen, että kunnat tulevat sen kanssa toimeen myös uudessa kunta- ja aluehallintorakenteessa ja silloinkin, kun rahat ovat tiukassa. On ymmärrettävää, että kirjastoalan väki on tulevaisuudestaan huolissaan.

Kirjastot tarvitsevat toimintaansa rahaa. Kirjastopalvelujen järjestämisestä vastaavat kunnat, ja ne saavat siihen rahaa myös valtiolta. Kirjastoihin on kohdistunut ja kohdistuu yhä leikkauksia. Se tarkoittaa palvelujen karsimista. Edellisten leikkausten jäljiltä ei juuri ole sellaista karsittavaa, joka ei vaikeuttaisi kirjastojen perustehtävää.

Kirjastoille se, että kuntien vastuulle jää sote-uudistuksen jälkeen entistä vähemmän palveluja, on profiilinnoston paikka. Kirjastot ovat sosiaali- ja terveyspalvelua mielelle ja älylle. Kirjastolla on rooli, kun kunnissa pohditaan kunnan elinvoimaisuutta ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia, lasten ja nuorten hyvinvointia, digitalisoitumista tai sitä, miten kunta tukee maahanmuuttajia ja mikroyrittäjiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat