Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi valuu viimeiseksi kasvuennusteissa

Suomi hiihtelee talouskasvukisan hännillä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouden ennusteiden tekeminen on ollut viime vuosina vaikeaa. Jos EU-komission torstaina julkistama talousennuste kuitenkin toteutuu, Suomi päätyy talouskasvuprosenttien kisassa ensi vuonna EU:n viimeiseksi. Kreikkakin menee ohi.

Komission mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa sekä tänä että ensi vuonna alle prosentin. EU etenee keskimäärin parin prosentin vauhtia.

Ylivoimaisessa johdossa on entinen kriisimaa Irlanti. Maan talous kasvoi komission papereissa viime vuonna suurin piirtein samaa vauhtia kuin Kiinan talous. Tänä vuonna kasvu ”hidastuu” neljään ja puoleen prosenttiin.

Komission taulukko antaa viestin niille, jotka katsoivat, että kriisimailta vaaditut säästöt tappavat maiden talouskasvun lopullisesti. Kreikan bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna melkein kolme prosenttia, Espanjan 2,5 ja Portugalin 1,8. Erityisesti Kreikan talouden kehitystä koskevaa arviota on korjattu selvästi ylöspäin.

Näitä maita rasittaa toki korkea työttömyysaste, mutta ennusteen mukaan työttömyys laskee. Komission ennusteissa on koko euroalueen kannalta lohdullista se, että julkisen talouden vajeet ja velkamäärät kutistuvat. Vajeet ovat ennusteessa sekä ensi että tänä vuonna alle kaksi prosenttia bruttokansantuotteeseen nähden. Poikkeuksena on tietysti taas Suomi, jonka vaje on yli kaksi prosenttia.

Kun vajelukemien pohjalta erottaa euromaat, joiden vajeet ovat melko isot, ja poistaa kriisimaat, jumbosarjan muodostavat Ranska, Belgia – ja Suomi. Yksi näitä maita yhdistävä piirre taitaa olla se, että talouspoliittinen päätöksenteko on reagoinut ongelmiin kovin hitaasti.

Komissio olettaa euroalueen inflaation kiihtyvän tänä ja ensi vuonna hiukan. Oletukset voivat olla ohuella jäällä: niissä viitataan öljyn todennäköiseen kallistumiseen ja palkkojen kasvuun. Tuoreimmat teollisuuden ja palveluiden hinnoista kertovat tilastot ja öljyn hintakehitys eivät anna odottaa, että ennusteet ainakaan lähiaikoina kävisivät toteen.

Paine kasvaa siihen suuntaan, että Euroopan keskuspankki joutuu lisäämän rahapolitiikan työntöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat