Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Briteille ei riitä EU:ssa mikään – ilmassa tuoksuu kevätkukkien lisäksi vahvasti Brexit

Maan koolla ja historialla on väliä.

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Maan koolla ja historialla on väliä. Suomalaisena sitä tuskin koskaan ymmärtää, mitä keskivertobritin päässä liikkuu. Lähtökohdat ovat niin erilaisia.

Yksi esimerkki tästä on EU. Suomalainen osaa olla kiitollinen siitä, että Suomi pääsi viimeinkin länsileiriin ja EU-jäseneksi vuonna 1995. Ajatus vapaaehtoisesta eristäytymisestä tuntuisi absurdilta.

Briteille taas EU:lla ei ole niin väliä. Ison maan kansalaisen ei tarvitse välittää, mitä mannermaalla puuhataan. Maailmanlaajuisen imperiumin lapsenlapset eivät epäile kykyään pärjätä yksin.

Onkin täysin mahdollista, että Britannia eroaa EU:sta. The Times -lehden perjantaina julkistaman mielipidemittauksen mukaan eroa kannattaa jo 45 prosenttia vastanneista. Osuus on kasvamassa.

EU-jäsenyyden jatkoa kannattaa 36 prosenttia. Kannattajien määrä vähenee. Lähes viidennes ei tiedä vielä kantaansa.

Mielipidemittauksiin pitää suhtautua varauksella – etenkin Britanniassa. Ennusteet menivät täysin metsään viime parlamenttivaalien alla.

Samaan aikaan täytyy myöntää, että Britannian ilmapiiri tuntuu käyneen EU-erolle entistä myönteisemmäksi. Ilmassa tuoksuu kevätkukkien lisäksi vahvasti Brexit.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk julkisti viime viikolla ehdotuksen, jonka pohjalta Britannia ja muut jäsenmaat yrittävät nyt päästä sopuun brittien uudesta EU-suhteesta.

Esityksessä on huomioitu jokainen pääministeri David Cameronin esittämä vaatimus. Kompromissipaketin eteen on selvästi tehty töitä.

Tavallisen brittiäänestäjän silmissä Tuskin vaivannäöllä on hyvin vähän arvoa. Olennaista on se, minkälaisen kuvan EU-neuvotteluista saa uutisotsikoissa. Niiden viesti on ollut selvä: EU pelleilee Britannian kustannuksella.

EU-eroa toivoville äänestäjille mikään EU:n lupaama hyvittely ei tule koskaan riittämään. Brexit-leiri haluaa Britannialle oikeuden rajoittaa EU-maahanmuuttoa ja brittilait EU-lakien yläpuolelle. Heille ero EU:sta on ainoa vaihtoehto.

Kansanäänestyksen lopputuloksen kannalta ratkaisevaa on se, kuinka voimallisesti ja vakuuttavasti Cameron kampanjoi EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Yhtä tärkeää on se, mitä äänestysviikolla tapahtuu. Mikä tahansa ikävä eurooppalainen uutinen voi kääntää mielipiteen ratkaisevasti EU:sta lähdön kannalle. Monella on jo jalka ovenraossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat