Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivotutkimus tarvitsee enemmän resursseja

Investoinnit aivosairauksien tutkimukseen ja hoitoon edistäisivät aivosairauksien ehkäisyä sekä parantaisivat potilaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Aivosairauksien aiheuttamat kustannukset ja inhimilliset kärsimykset ovat valtavat. Viisi vuotta sitten arvioitiin, että aivosairauksista vuosittain koituva taloudellinen taakka olisi Euroopassa noin 800 miljardia euroa ja pelkästään Suomessa 8,6 miljardia euroa.

Todelliset kustannukset ja kerrannaiskulut ovat vielä tätäkin suuremmat. Aivosairauksien aiheuttamat kustannukset ovat yhteensä jo noin kaksi kertaa suuremmat kuin kahden muun kansansairauksien ryhmän, syöpäsairauksien sekä sydän- ja verisuonitautien, kustannukset.

Kustannusten odotetaan kasvavan edelleen, sillä aivosairaudet yleistyvät ihmisten ikääntyessä. Kaikkein ripeimmin väestö vanhenee Euroopassa. Tilastokeskus arvioi, että yli neljännes eli noin puolitoista miljoonaa suomalaista on vuonna 2030 yli 65-vuotiaita.

Aivosairauksia ovat muun muassa Alzheimerin tauti, aivoverenkierron ja mielenterveyden häiriöt sekä MS-tauti. Yksinomaan Alzheimerin tautia potee maailmalla 45 miljoonaa ihmistä. Suomessa heitä arvioidaan olevan noin 70 000.

Lääketieteen kehitys on parantanut sairauksia potevien arkea. Esimerkiksi MS-tauti vei ennen usein potilaan toimintakyvyn, mutta nykyään uusilla hoidoilla sekä työ- että toimintakyky pystytään usein säilyttämään.

Euroopan terveydenhoitokuluista jo noin neljännes menee aivosairauksien hoitoon. Uusien, aiempaa parempien hoitomuotojen löytäminen onkin entistä tärkeämpää niin potilaiden hyvinvoinnin kuin terveydenhuollon kestävyyden kannalta.

Euroopan unioni on tukenut aivotutkimusta vuodesta 2007 lähtien yli 1,9 miljardilla eurolla. Euroopassa myös lääketeollisuus investoi tutkimukseen ja tuotekehitykseen vuosittain 30 miljardia euroa. Tästä noin 250 miljoonaa investoidaan Suomeen. Lääketeollisuus ry:n arvion mukaan investointien määrä voitaisiin kaksin- tai jopa kolminkertaistaa.

Aivosairauksien ja niiden kustannusten mittakaavaa ei ole ymmärretty Suomessa riittävästi. Aivosairauksien tutkimukseen ei myöskään panosteta täällä tarpeeksi.

Tutkimuksen lähtökohdat ovat hyvät. Alan tutkimus on Suomessa kansainvälisesti korkeatasoista. Taustalla ovat muun muassa pitkäaikaiset ja kattavat väestö- ja potilasrekisterit, koulutettu ja osaava hoitohenkilöstö, hyvin varustellut yliopistosairaalat sekä motivoituneet ja hoito-ohjeisiin sitoutuvat potilaat. Lisäksi Suomessa on yksi maailman edistyksellisimmistä biopankkilaeista.

Suomalaista aivosairauksien tutkimusta ja hoitoa sekä tutkimukselle suotuisaa ympäristöä ei kuitenkaan markkinoida maailmalla tarpeeksi ja riittävän rohkeasti.

Monet muut maat, esimerkiksi Tanska, ovat määrätietoisesti kehittäneet itsestään kilpailukykyisiä kliinisten tutkimusten toteuttajia ja onnistuneet näin houkuttelemaan maahansa investointeja. Suomella olisi tähän samat – tai jopa paremmat – mahdollisuudet.

Jotta investointien houkuttelu onnistuisi, kliiniselle tutkimukselle tulee luoda hyvät ja joustavat edellytykset sekä purkaa tutkimuksen esteitä.

Lupaprosessit ovat Suomessa hitaita ja monimutkaisia, ja suurten sairaaloiden byrokratia on raskasta. Lisäksi uusien lääkkeiden hyväksyminen potilaiden käyttöön kestää huomattavasti kauemmin kuin muissa Pohjoismaissa.

Aivosairauksien tutkimus ja hoidon kehittäminen voivat synnyttää kansainvälisesti merkittävää liiketoimintaa, jonka vaikutukset heijastuvat muillekin aloille. Tutkimus tuo myös työpaikkoja, verotuloja ja uutta osaamista. Investoinnit maksaisivat itsensä korkoineen takaisin.

Euroopan valtavassa taakassa piilee myös mahdollisuuksia. Suomella on potentiaalia kehittyä aivosairauksien hoitamiseen erikoistuneeksi ympäristöksi, jos poistamme tutkimuksen esteet ja markkinoimme osaamistamme.

Ennen kaikkea suomalaisella huippuluokan aivotutkimuksella voitaisiin ennaltaehkäistä aivosairauksien syntyä sekä parantaa potilaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua. Tämä edellyttää tavoitteellista ja uudenlaista kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Liisa Ollila ja Risto O. Roine

Ollila on Suomen aivosäätiön

hallituksen puheenjohtaja ja Roine Turun yliopiston neurologian professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat