Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvonlisäverotusta pitäisi yhtenäistää

Alempien verokantojen hyödyt eivät kohdennu tulonjaon kannalta oikeudenmukaisesti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi vaihtoehto hallituksen esittämälle kilpailukykypaketille on fiskaalinen devalvaatio. Sekin alentaisi työnantajamaksuja, mutta toimenpide rahoitettaisiin eri tavalla: kilpailukykypaketissa alennetaan julkisen sektorin työllisyyttä ja palkkoja, fiskaalisessa devalvaatiossa korotetaan arvonlisäveroa. Molemmat tavat vähentävät ostovoimaa.

Ainakin osa työantajamaksujen alennuksesta voitaisiin rahoittaa yhtenäistämällä arvonlisäverotusta eli nostamalla alennettuja arvonlisäverokantoja lähemmäs yleistä kantaa. Se olisi yleistä arvonlisäveron korotusta parempi vaihtoehto, ja sitä on kannattanut myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n finanssipolitiikkaosaston varajohtaja Michael Keen. Sama ajatus nostettiin esiin talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreessa raportissa, ja se on ollut aiemmin esillä valtiovarainministeriönkin laskelmissa.

Suomessa on yleisen 24 prosentin arvonlisäveron ohella alennetut kannat elintarvikkeille ja ravintolapalveluille (14 prosenttia) sekä muun muassa kulttuuri- ja viihdetapahtumien pääsymaksuille, kirjoille ja lääkkeille (10 prosenttia). Alennetut arvonlisäverokannat muodostavat valtiovarainministeriön vuonna 2015 tekemän menokartoituksen mukaan noin 2,7 miljardin euron arvoisen verotuen. Näistä ruoan ja ravintolapalveluiden alennettu vero on ylivoimaisesti tärkein.

Arvonlisäverotusta on syytä joka tapauksessa yhtenäistää. Verotulot pitäisi kerätä niin, että talouden toiminnalle aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa.

Haittoja syntyy, kun verotus vähentää työnteon kannustimia. Se pätee sekä tulo- että hyödykeverotukseen: tuloverot pienentävät käteen jääviä tuloja, mutta hyödykeveron vuoksi tuloilla saa ostettua vähemmän palveluita ja hyödykkeitä. Sekä tulo- että hyödykeverot vähentävät työnteosta saatavaa hyötyä.

Eriytetty hyödykeverotus on perusteltua, jos se vähentää verotuksen haittoja – eli jos jonkin hyödykkeen muita alhaisempi verotus kannustaa työntekoon. Ravintolaruoan ja viihdetapahtumien alempi verotus tuskin kannustaa työntekoon, pikemminkin päinvastoin.

Ellei tavallista alemmalle verolle ole hyviä perusteluja, jonkin hyödykkeen tai palvelun lievempi verotus ei pienennä verotuksen haittavaikutuksia vaan lisää niitä.

Julkisesti tuettu ja lievästi verotettu lasten päivähoito on harvinainen poikkeus yhtenäisen hyödykeveron sääntöön: laadukas ja kohtuuhintainen päivähoito edistää vanhempien työllisyyttä.

Hyvä esimerkki eriytetystä hyödykeverotuksesta on myös alkoholijuomien ja tupakan kaltaisten haitallisten tuotteiden tavallista korkeampi verotus, mutta sekin hoidetaan erillisellä haittaverolla eikä arvonlisäveroa porrastamalla.

Alennettuja arvonlisäverokantoja on perusteltu muun muassa elinkeino- ja kulttuuripoliittisin argumentein. Yhdellä veroinstrumentilla ei voida hoitaa kaikkia hyviä tavoitteita, ja arvonlisäveron säätäminen on näihin tarkoituksiin tehoton ja kallis tapa. Vattin vuonna 2013 julkistaman tutkimuksen mukaan ravintoloiden arvonlisäveron alentaminen ei parantanut työllisyyttä – veronalennuksen kustannukset jäivät, mutta hyötyjä ei saavutettu.

Oikeudenmukaisesta tulonjaosta huolehtiminen on vero- ja tulonsiirtojärjestelmän keskeisiä tehtäviä, ja alempia arvonlisäverokantoja puolletaan usein tulonjakonäkökohdilla. Hyödyt kohdentuvat kuitenkin huonosti: rahassa mitaten suurituloiset hyötyvät esimerkiksi ruoan alennetusta arvonlisäverosta enemmän kuin pienituloiset. Tulonjakotavoite saavutettaisiin paremmin tulovero- ja tukijärjestelmän kautta.

Varaumat alennettujen arvonlisäverokantojen korottamiseen liittyvät ennen kaikkea poliittisiin realiteetteihin. Jos alennettuja arvonlisäverokantoja korotettaisiin, oikeudenmukaisesta tulonjaosta olisi huolehdittava muilla keinoin. Tapahtuisiko näin varmasti esimerkiksi nykyisen hallituksen aikana?

Sosiaaliturvan indeksikorotukset lieventäisivät veronkorotusten tulonjakovaikutuksia, joten arvonlisäveron yhtenäistäminen sopii huonosti yhteen indeksikorotusten jäädytyksen kanssa. Tämän ongelman on myös valtiovarainministeriö todennut.

Hallitus on kuitenkin valinnut väärän tavan huolehtia tulonjaosta takertumalla nykyisen kaltaiseen tehottomaan ja moniportaiseen arvonlisäverojärjestelmään.

Kaisa Kotakorpi

Kirjoittaja on taloustieteen professori Turun yliopistossa ja talouspolitiikan arviointineuvoston jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat