Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akavan puheenjohtajakisa ratkesi ennen alkamistaan

Enemmistö Akavan liitoista tukee Sture Fjäderiä jatkokaudelle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Korkeakoulutettujen palkansaajien keskusjärjestön Akavan puheenjohtajana jatkaa Sture Fjäder. Asia ratkesi eilen maanantaina, kun valtaosa Akavan liitoista ilmoitti tukevansa Fjäderin uudelleenvalintaa. Hänellä on takanaan jo nyt yli puolet Akavan liittokokousäänistä.

Fjäderin tueksi on asettunut 20 Akavan jäsenliittoa. Merkittävää on, että OAJ ja sen puheenjohtaja Olli Luukkainen tukevat Fjäderin jatkokautta. Ylivoimaisesti suurimpana liittona OAJ on aina ennenkin sanellut Akavan johtajavalinnat.

Ekonomitaustaisen Fjäderin tukijalistalta puuttuvat Akavan suurista liitoista Tekniikan akateemiset TEK ja Insinööriliitto. Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja Heikki Kauppi oli Fjäderin vastaehdokas vuosi sitten, kun Akavalle valittiin puheenjohtajaa pätkäpestille.

Vuoden pätkä oli tarpeen, jotta Akava sai puheenjohtajavaalinsa eri aikaan kuin eduskuntavaalit ja hallitusneuvottelut.

Kauppi oli ehdolla myös viisi vuotta sitten, kun Fjäder valittiin ensimmäiselle kaudelleen. Kauppi sanoi Helsingin Sanomille maanantaina, että tällä kertaa hän ei lähde haastamaan Fjäderiä, koska peli on jo ratkennut.

Insinööriliiton tilanne on hieman kimurantimpi. Liiton puheenjohtaja Pertti Porokari ei kuulu Fjäderin kannattajiin ja voisi jopa haastaa Fjäderin ihan vain mielenosoituksena.

Porokarin vetämä Insinööriliitto on mukana pääosin SAK:n ja STTK:n liittojen voimin ajetussa yhteisessä keskusjärjestöhankkeessa. Jos Insinööriliitto vaihtaa keskusjärjestöä, liitto samalla hajoaa. Osa insinööreistä haluaa jatkaa Akavassa.

Fjäder on määrätietoisesti kasvattanut omaa rooliaan ja nostanut Akavan profiilia yhteiskunnallisena vaikuttajana. Se on vahva peruste Fjäderin jatkokaudelle.

Muissa työmarkkinajärjestöissä Fjäder herättää ristiriitaisia tunteita.

Ekonomiliiton tiedotteessa Fjäderin tukijat kiittelevät hänen aktiivista neuvotteluhaluaan ja -kykyään. Elinkeinoelämän keskusliitossa, STTK:ssa ja SAK:ssa saatetaan tosin olla asiasta toista mieltä. Niissä muistetaan vielä syksyn 2014 eläkeneuvottelut, joista Akava vetäytyi loppumetreillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat