Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskottavuus vaatii vilpin torjumista

Suomessakin on syytä harkita elintä tai asiamiestä, joka voisi puuttua tiedeyhteisön toimintaan tutkimuseettisissä kysymyksissä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kova kansainvälinen kilpailu tutkimusrahoista ja maineesta, rahoittajien asettamat aikataulut, huono johtaminen. Paineen alla tehdyt epärealistiset lupaukset ja riskinotot, epävarmuus oman työn ja tutkimushankkeen jatkumisesta, peli tutkijanpaikoista ja professuureista. Kateus ja pettymys.

Siinä syitä, miksi tutkija saattaa syyllistyä vilppiin – tai miksi tutkijat tekevät toisistaan perättömiäkin ilmiantoja.

Tiede ei toimi tyhjiössä, vaan pikemminkin kovan paineen alla. Kun tieteen rahoitusta leikataan ja kilpailu rahasta kiristyy, herää kysymys, voiko se vaikuttaa kielteisesti tutkimuksen etiikkaan? Ainakin siihen, että niin voi käydä, on syytä varautua.

Vilppiepäilyjen määrä ei ole ainakaan vähentynyt, ja aika ajoin syytöksillä tehdään myös kiusaa. Isompi ongelma on kuitenkin yhä kulttuuri, jossa pelätään puuttua toisen työhön, vaikka epäily vilpistä olisikin herännyt.

Vilppi voi olla muiden tekstiä ja tutkimustulosten plagiointia, aineiston rajaamista niin, että tulokset saadaan näyttämään toivotulta, tulosten vääristelyä. Usein vilppi paljastuu vahingossa. Vastuu vilpin selvittämisestä ja seurauksista on pitkälti tiedeyhteisöillä itsellään ja etenkin tutkimuslaitosten ja yliopistojen johtajilla. Käytäntöjen pitäisi olla yhtenäisiä, sillä syytökset ja selvitykset ovat henkisesti raskaita prosesseja sekä kantelijalle että epäillylle.

Tieto vilppiepäilystä vaikuttaa koko tutkijayhteisöön. Niin on varmasti käynyt myös Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä. VTT:n diabetestutkimuksessa paljastunut tiedevilppiepäilys on oppimisen paikka koko suomalaiselle tiedeyhteisölle.

Luotettavaa ja laadukasta tutkimusta syntyy vain vaalimalla tieteen etiikkaa.

Yliopistot ja korkeakoulut, ammattikorkeakoulut ja keskeiset tutkimuslaitokset ovat sitoutuneet tutkimuseettinen neuvottelukunnan vuonna 2012 uudistamaan tutkimuseettiseen ohjeeseen hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausepäilyjen käsittelemisestä. Vilppiä voi kuitenkin aina tehdä, jos niin päättää, ja tutkijalla on myös mahdollisuus peitellä jälkiään.

Globaalisti tutkimusetiikan käytännöissä ollaan työn alussa. Suomenkin yliopistoihin tulee opiskelijoita ja tutkijoita maista, joissa tutkimusetiikan kurssit eivät kuulu perusopintoihin. Oma lukunsa on se, miten yritysyhteistyö voi vaikuttaa etiikkaan.

Harmaata aluetta riittää. Esimerkiksi tieteellinen julkaiseminen on muuttunut, kun perinteisten tiedekustantamoiden rinnalle syntyy uudenlaista digitaalista julkaisutoimintaa.

Tiedevilppiin täytyy suhtautua vakavasti. Hyvä, että asian sanoi ääneen myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). VTT:n tapaus sysää pohtimaan, riittävätkö nykyiset keinot käsitellä vilppiepäilyjä. Nyt vaikuttaa siltä, ettei esimerkiksi tutkimuseettisellä neuvottelukunnalla ole todellisia mahdollisuuksia selvittää epäeettistä toimintaa.

Saksassa tieteen eettisyyttä valvoo korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista riippumaton asiamies. Asiamiehellä on riittänyt töitä, ja tulokset ovat olleet näyttäviä. Esimerkiksi useita ministereitä on eronnut, kun väitöskirjoista paljastui plagiointia.

Suomessakin on syytä harkita elintä tai asiamiestä, joka voisi puuttua tiedeyhteisön toimintaan tutkimuseettisissä kysymyksissä. Näinä aikoina tiede tarvitsee tutkimuksen uskottavuuden puolustajia niin tiedeyhteisön sisältä kuin sen ulkopuoleltakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat