Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitus vie yliopistoilta uskottavuuden

Yliopistojen on otettava virheistä opiksi ja uudistuttava, myös koulutuksen digitaalista kehitystä silmällä pitäen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen yliopistojen rahoitus on leikkauksista huolimatta kohtuullisella tasolla, kun rahoitustilannetta verrataan muihin Euroopan maihin. Resurssien käyttö on kuitenkin kansallisten käytäntöjen takia tehotonta, eikä resurssien kohdentaminen ole optimaalista.

Jatkuva valittaminen johtaa uskottavuuden menettämiseen. Suomen tiede ja kilpailukyky eivät murene muutaman prosentin vähennyksistä. Resurssit pitää käyttää aiempaa tehokkaammin, ja tavoitteen pitää olla kirkkaampi.

Meidän yliopistolaisten on näytettävä yhteiskunnalle, kuinka ongelmat ratkaistaan. Opetus- ja tutkimusresursseja voidaan vahvistaa lisäämättä kokonaiskuluja ja muuttamatta lakeja.

Sekä yliopistoissa että opetus- ja kulttuuriministeriön tulosohjauksessa on tehty virheitä, ja niistä on otettava opiksi.

Koulutuksen ennakoinnissa on epäonnistuttu. Yliopistot tuottavat työmarkkinoille maistereita ja tohtoreita, joista osalle ei löydy töitä.

Koulutuksen sisältöjä ja koulutettavien määrää koskevissa päätöksissä ei ole riittävästi arvioitu yhteiskunnan muuttuneita työvoimatarpeita ja koulutettavien osaamista. Tästä yliopistojen on kannettava vastuunsa.

Tilanne on korjattavissa tänä keväänä, kun asetetaan tulevien vuosien tutkintotavoitteita. Koulutuksen uudelleen suuntaamisen vaikutukset näkyvät viiveellä, ja siksi uudistyöhön on ryhdyttävä heti.

Kansallisissa kehittämisstrategioissa on otettu tavoitteeksi koulutustason nostaminen, mutta monissa yhteiskunnan avaintehtävissä pätevyysvaatimuksia on kevennetty. Nyt tilanne tulisi korjata: tohtorintutkinto pitäisi nostaa pätevyysvaatimuksissa sille kuuluvaan arvoon.

Tutkimuksen pirstaloituminen on seurausta rahoituksen hajanaisuudesta. Yksistään Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa valmisteltiin touko–lokakuussa 2015 yhteensä 120 hanketta, kymmenen hakemusta professoria kohti. Yhden hakemuksen valmistelu vei keskimäärin viisi päivää, ja kuudessa kuukaudessa hankevalmisteluun käytettiin aikaa 600 työpäivän verran. Hakemuksista hyväksytään vain 5–20 prosenttia, joten suuri osa työstä menee hukkaan.

Myös rahoittajilta kuluu hakemusten arviointiin paljon aikaa. Rahoittajat tarvitsevat oman henkilökuntansa lisäksi satoja ihmisiä arvioimaan kymmeniätuhansia hakemuksia. Suurin osa arvioijista on professoreita, ja arviointiin käytetty aika on pois tutkimustyöstä.

Kansallista tutkimus- ja kehitysrahoitusta tulee uudistaa. Nyt Suomessa useat tahot jakavat omilla toimintamalleillaan varoja eri kohteille ja rahaa sataa monimutkaisella tavalla erikokoisina pisaroina tutkimuskentälle. Jokaisen pisaran vaikutuksesta raportoidaan erikseen. Järjestelmä on tehoton, ja rahoituksen vaikutus jää vähäiseksi.

Hallitusohjelman mukaisesti on rakennettava alueellisia monitieteisiä ohjelmia, joihin kohdennetaan varoja 5–10-vuotisina isoina kokonaisuuksina. Puolet Tekes-rahoista tulisi kohdentaa alueellisesti. Alueiden osaamiseen tulee luottaa.

Yhden vuosittaisen kokonaisvaikuttavuutta koskevan raportin pitäisi riittää. Tehostuminen säästäisi hallintokuluja ja kompensoisi hallituksen säästöpäätösten vaikutuksia.

Digitaaliset palvelualustat ovat tulleet jo koulutusalalle. On ajan kysymys, milloin Suomeen tulee huippuyliopistotaustainen globaali digitaalinen yliopisto. Suomen on oltava kehityksessä etupainotteisesti mukana. Koulutus ei saa siirtyä globaalien toimijoiden käsiin.

Informaatioteknologian tiedekuntien tulee näyttää mallia, kuinka koulutus voidaan hoitaa tehokkaasti digitaalisia oppimisalustoja käyttäen. Pilottihanke luo pohjaa kansalliselle digikouluhankkeelle.

It-alalla on osaamisen ja johtamisen uudelleen suuntaamisen paikka. Kunnat ja valtio ostavat vuosittain it-palveluita ja ohjelmistoja ulkomailta satojen miljoonien eurojen arvosta, jos Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valitsema toimintamalli leviää koko Suomeen. Alan osaamista ja johtamista parantamalla saadaan kansalliset resurssit paremmin käyttöön.

Yliopistojen tulee lisätä it-alan koulutusta. Kaikilla yliopistoista valmistuvilla tulee olla digitalisoituvassa yhteiskunnassa tarvittavat tiedot ja taidot. Sama pätee muihin kouluasteisiin. Muuten hallituksen digitalisaatiohanketta ei pystytä täysimääräisesti toteuttamaan.

Pekka Neittaanmäki

Kirjoittaja on informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Jyväskylän yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat