Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluesihteerin rooli on muuttunut vuosien mittaan

Kokoomuksen puoluesihteeriksi nousee Janne Pesonen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kokoomuksen seuraavaksi puoluesihteeriksi nousee puolueen Helsingin piirin toiminnanjohtaja Janne Pesonen, 37.

Puoluevaltuusto siunaa puoluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajiston esityksen lauantaina.

Pesonen oli jo aiemmin mukana julkisissa spekulaatioissa yhtenä mahdollisena nimenä. Tärkeänä valintakriteerinä oli Pesosen sitoutuminen työhön.

Virallisesti Pesosen kausi kestää vain ensi syksyyn, mutta puheenjohtaja Alexander Stubb odottaa, että valittava puoluesihteeri hoitaa kokoomuksen satavuotisjuhlat vuonna 2018 ja eduskuntavaalit vuonna 2019.

Pesonen on epäilemättä kokoomusyhteisössä tunnettu, mutta muille politiikkaa seuraaville hän on tuntematon tapaus, samaan tapaan kuin hänen edeltäjänsä Minna Arve.

Taru Tujustakaan ei kovin hyvin tunnettu hänen puoluesihteerikautensa alkuaikoina. Vasta vahvat näytöt vaaleista toiseen nostivat hänet julkisuuteen.

Puoluesihteerin päätehtävä on nykyisin pitää puolueen järjestökoneisto kunnossa ja vetää vaalikampanjat. Politiikassa on sanonta, että vaalivoitto on puheenjohtajan ansiota, vaalitappio puoluesihteerin syy.

Ajat ovat muuttuneet vaikkapa 1980-luvun lopusta, jolloin puoluesihteereinä oli sellaisia vahvoja vaikuttajia kuin Erkki Liikanen (sd), Seppo Kääriäinen (kesk) ja Jussi Isotalo (kok). Heillä oli painava sanansa sanottavanaan myös puolueensa politiikan sisältöön. Puoluesihteerit junailivat ennen suuriakin poliittisia projekteja.

Kalevi Sorsa (sd) oli ennen puheenjohtaja- ja pääministeriaikojaan puoluesihteeri. Niin oli myös kokoomuksessa Harri Holkeri.

Niistä ajoista politiikan tekeminen on siirtynyt puoluetoimistoilta eduskuntaan – minne se parlamentarismin ja julkisuusperiaatteen hengen mukaisesti kuuluukin. Puoluesihteerien roolin politiikan tekijöinä ovat ottaneet eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Puoluesihteerit pysyttelevät taustalla.

Äänestäjän etu on, että politiikkaa tehdään parlamentissa eikä puoluetoimistojen hämärissä saunatiloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat