Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajaohjauksessa on syytä katsoa peiliin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat pohtii, millaisen valtion omistajapolitiikkaa ja -ohjausta koskevan linjauksen hallitus aikoo lähikuukausina tehdä.

”Valtio tarvitsee kärkihankkeisiinsa, muun muassa teihin, rautateihin, koulutukseen ja innovaatioihin 1,6 miljardia euroa. Summa on tarkoitus ottaa valtion omaisuuden tuotoista ja myynnistä.”

”Osa omistuksista on määritelty strategisiksi. Niissä valtio käyttää isännän ääntä joko enemmistöosuudella tai kokonaan omistamalla. Strategista omistusta perustellaan painavilla syillä: huoltovarmuudella, puolustuksen tarpeilla ja yhteiskunnan toimivuuden varmistamisella. Tällaisia yhtiöitä ovat muun muassa Fortum, Neste, Patria, Finnair, Arctia Shipping ja Fingrid.”

”Yhtiöistä, joissa valtio on mukana puhtaasti sijoittajana, on periaatteessa helppo luopua. Varmoille osingonmaksajille on kuitenkin julkisessa taloudessa käyttöä. On syytä tarkkaan miettiä, milloin kannattaa myydä – ja kannattaako ylipäänsä.”

”Niin sanottua laiskaa pääomaa, esimerkiksi tarpeetonta kiinteistömassaa, ei taseessa kannata pitää.”

”Omistajaohjaus on omistamiseen liittyvää ideologiaa ja aluepolitiikkaa. Kuten Carunan ja Digitan tapauksissa on saatu havaita, myyntipäätöksistä voi tulla lunta tupaan – ja aiheesta.”

Ilkan mukaan Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne harjoitti rakentavaa itsekritiikkiä myöntäessään valtiopäivien avajaiskeskustelussa, että edelliseen hallitukseen kuuluneilla puolueilla – joista yksi oli Sdp – on sähköverkkoyhtiö Carunan tekemien hinnankorotuksen mahdollistajina peiliin katsomisen paikka.

”Jos puolueiden ja kansanedustajien historiantaju ja muisti olisi yleisemminkin parempi, moni turha ja kansalaisia turhauttava riitely jäisi pois.”

”Rinteellä on varaa myönnytyksiin senkin takia, että Carunan ratkaisut tuntuvat ihmisten arjessa vasta nyt. Istuva hallitus joutuu vastaamaan kansallisesti tärkeiden sähköverkkojen myynnistä ja lain mahdollistamista hinnankorotuksista ja verojen kierrätyksestä ulkomaille.”

Salon Seudun Sanomien mielestä hallitus tekee ristiriitaista politiikkaa säästäessään koulutuksesta, joka on samalla yksi hallituksen kärkihankkeista.

”Voiko kakun sekä säästää että syödä? Päättäjät rummuttavat kovaan ääneen kilpailukyvyn parantamista ja peräänkuuluttavat maamme tarvitsevan huippuosaajia. Toivotaan etenkin korkean jalostusasteen viennin kasvavan, ei vain sellukuidun ja sahatavaran. Ei kuulosta uskottavalta, että huippuosaaminen edistyisi maassa, joka leikkaa sieltä, mistä toivottuja osaajia oletetaan sikiävän.”

”Koulutussäästöt näkyvät jo nyt. Koulutuksen ihmemaaksi Suomen kohottaneet Pisa-tulokset ovat laskeneet suomalaisoppilailla useita vuosia peräkkäin lähes kaikissa oppiaineissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat