Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haussa hengenpelastaja

Kantasolurekisteristä etsitään luovuttajia hengenvaarassa olevien ihmisten parantamiseksi. Kantasolujen luovuttajiksi voivat ilmoittautua 18–40-vuotiaat perusterveet ihmiset.

Pääkirjoitus
 
Satu Pajuriutta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja.

Oletko koskaan ajatellut, että voisit luovuttaa kantasolujasi? Useimmat meistä eivät – ennen kuin joku läheinen sairastuu.

Olen seurannut lähipiirissäni 19-vuotiaan nuoren miehen urheaa kamppailua leukemiaa eli verisyöpää vastaan. Samalla olen oppinut paljon kantasolusiirroista. Kuten sen, että 41-vuotiaana olen liian vanha ilmoittautumaan kantasolurekisteriin. Kantasolujen luovuttajiksi voivat ilmoittautua 18–40-vuotiaat perusterveet ihmiset, ja liityttyään rekisterissä voi olla 55-vuotiaaksi.

Kantasolurekisteristä etsitään luovuttajia hengenvaarassa olevien ihmisten parantamiseksi. Kantasolujen siirto tehdään Suomessa joka vuosi yli sadalle potilaalle.

Veripalvelun ylläpitämässä Suomen kantasolurekisterissä on 30 000 jäsentä, joista kaksi kolmasosaa on naisia. Rekisteriin tarvitaan etenkin nuoria miehiä: heiltä voidaan biologisista syistä ottaa enemmän kantasoluja kuin naisilta.

Tässä kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Nuorten miesten mielessä on yleensä muita asioita. Yksinkertaisella nettitestillä (www.sovinkoluovuttajaksi.fi) voi selvittää, sopiiko luovuttajaksi.

Kantasoluja kerätään joko luovuttajan verenkierrosta tai luuytimestä, ja luovuttajan toivetta tavasta kuunnellaan. Potilaalle valittava siirretyyppi riippuu kuitenkin hänen diagnoosistaan, ja tarvittaessa etsitään uusi luovuttaja. Luovuttajaksi ilmoittautuvan on oltava valmis luovuttamaan kantasolujaan vuosienkin päästä rekisteriin liittymisestä.

Suomessa luovuttaja ja potilas eivät tiedä toistensa taustoja. Joskus luovuttaja lähettää potilaalle nimettömän tervehdyksen. Käytännöt vaihtelevat maittain, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestetään luovuttajien ja potilaiden tapaamisia.

Suomalaiselle potilaalle sopivaa kudostyyppiä etsitään tarvittaessa ulkomailta, ja suomalaisten luovuttajien kantasoluja siirretään muiden maiden potilaille. Suomessa kaikki luovutukset tehdään Meilahdessa, mutta kantasolujen siirtoja potilaille tehdään Meilahden lisäksi myös Lastenklinikalla ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Tyttäreni poikaystävälle luovuttaja on onneksi löytynyt, mutta moni muu odottaa terveen elämän jatkumisen mahdollistavia kantasoluja. Usein kantasolusiirto on syöpäpotilaan viimeinen keino parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on jo käytetty.

Moni luultavasti haluaisi auttaa, jos tietäisi mahdollisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat