Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siniristilipusta on tullut äänestyslippu

Talouskriisi ja pakolaiskriisi ovat todistaneet, etteivät eurooppalaiset tunne suurta vastuuta toisistaan, kirjoittaa Saska Saarikoski.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Amerikkalaiset presidenttiehdokkaat ovat eri mieltä kaikesta paitsi yhdestä asiasta: Yhdysvallat on maailman paras maa.

Ei-amerikkalaisen kannalta amerikkalaisten isänmaallisuus tuntuu usein liioitellulta. Jokainen merkittävämpi yleisötapahtuma alkaa kansallislaululla, joka hoilataan yhteen ääneen käsi sydämellä. Tähtilippu liehuu joka toisen talon edustalla.

Yhdysvallat on hyvä esimerkki sellaisesta ”kuvitellusta yhteisöstä”, jota joulukuussa kuollut tutkija Benedict Anderson kuvasi kuuluisassa kirjassaan.

Anderson tarkoitti kuvitellulla yhteisöllä esimerkiksi kansallisvaltiota, jossa asuu niin paljon ihmisiä, etteivät he voi tuntea toisiaan henkilökohtaisesti. Yhteisön jäseniä ei sido toisiinsa keskinäinen kiintymys vaan kuvitelma yhteisestä historiasta, uskonnosta tai kulttuurista.

Amerikkalaisia yhdistää luja usko siihen, että he elävät Jumalan siunauksessa ja vapauden kotimaassa.

Tuoreessa kirjassa Sapiens – A Brief History of Mankind tutkija Yuval Noah Harari nimeää kuvittelun kaikkien ihmisyhteisöjen perustaksi. Hararin mielestä uskonnon keksiminen mahdollisti kaupunkien synnyn 8000–9000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Hararin mukaan kollektiiviset uskomukset ovat yhä kaikkien merkittävien instituutioiden takana. Raha toimii, jos riittävän moni uskoo, että se toimii. Sanomalehtiä luetaan, koska niihin luotetaan. Red Bull antaa siivet. Maailma ei pyörisi ilman myyttejä.

Myyttien voima on vahva. Kauppias Muhammedin kuvitelma teki paimentolaisista mahtavan voiman ja uhmaa nyt Isisin hahmossa maailman suurimpia armeijoita.

Hararin mukaan kuvitellun yhteisön ensimmäinen sääntö on, ettei se koskaan myönnä olevansa kuviteltu. Tutkija muistuttaa myös, ettei kuviteltu järjestys voi kadota. Se voi vain korvautua uudella kuvitelmalla.

Hyvä esimerkki tästä on Venäjä, jonka kuviteltu yhteisö on yhden sukupolven aikana ehtinyt perustua ensin sosialismiin, sitten länsimaiseen demokratiaan ja nyt venäläiseen kansallisaatteeseen.

Venäläisten luulisi nauravan näin nopealle myyttien kierrätykselle, mutta lauman kaipuu tuntuu olevan Homo sapiensilla kriittistä ajattelua vahvempi voima. Venäläiset pitävät itseään tietysti vain isänmaallisina, sillä omaa kansallista kuvitelmaa kutsutaan aina isänmaallisuudeksi, mutta toisten kuvitelmaa (vaaralliseksi) nationalismiksi.

Minun on helppo ihmetellä amerikkalaisten käytöstä, koska kuviteltu yhteisö on todellinen vain siihen kuuluville. Sama pätee totta kai Suomeenkin.

Vaikka saimme koulukirjoista lukea Agricolan, Lönnrotin, Snellmanin ja kumppanien luoneen kuvitelman Suomesta, meistä suomalaisista Suomi tuntui pitkään yhtä itsestään selvältä kuin Saimaa tai Salpausselkä. Enää niin ei ole. Suomi on eurooppalaistunut. Siniristilipusta on tullut äänestyslippu.

Viime vuosisadan sodat todistivat, että Eurooppa on liian pieni eurooppalaisten kuvitelmille. Tuorein muistutus siitä saatiin 1990-luvulla Balkanilla: siellä 140 000 ihmistä tapettiin keskenään kolaroineiden nationalististen fantasioiden nimissä.

Euroopan unioni perustettiin estämään eurooppalaisten itsemurha. EU:ta on rakennettu ylhäältä päin ja instituutiot edellä toivoen, että kun talo on valmis, eurooppalainen henki asettuu asumaan. Autiota on.

Oodi ilolle ei herkistä, eikä tähtikehälippu vie kättä sydämelle. Talouskriisi ja pakolaiskriisi ovat todistaneet, etteivät eurooppalaiset tunne suurta vastuuta toisistaan.

Se herättää ymmärrettäviä epäilyjä. Varsinkin näin vaikeina aikoina ihmiset tähyilevät ympärilleen turvaa etsien. Jos Euroopasta ei ole uudeksi laumaksi, eikö olisi parempi pysytellä vanhassa laumassa? Kysymykseen vastataan lähiaikoina Britanniassa.

Kannattaa silti muistaa, ettei amerikkalaisuuttakaan luotu hetkessä. Yhdysvallat itsenäistyi vuonna 1776, mutta kansalliset symbolit omenapiirakasta baseballiin ja tähtilipusta kansallislauluun saivat nykymuotonsa yli sata vuotta myöhemmin.

Meillä eurooppalaisilla on Mestarien liiga. Ehkä muutakin yhdistävää syntyy.

Voi olla, että joskus me eurooppalaisetkin olemme vielä eri mieltä kaikesta paitsi yhdestä: Eurooppa on maailman paras maa.

Tai sitten me hurahdamme johonkin ihan muuhun kuvitelmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat