Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keitä Suomi kotouttaa?

Kuva turvapaikan saavien osaamisesta on yhä epäselvä, sillä hakemuksia vasta käsitellään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli keskiviikkona toimia turvapaikanhakijoiden kotouttamisen ja työllistymisen nopeuttamiseksi. Mitään mullistavaa ei ollut vielä tarjota. Viesti kuului, ettei työmarkkinoille luoda mitään sellaisia oikoteitä, joita ei olisi tarjolla kaikille työttömille.

Viesti voi olla perusteltu siitä näkökulmasta, ettei maahanmuuttoasenteita haluta kärjistää. Toinen kysymys on se, miksi erityistä tukea tarvitsevat eivät sitä saa, vaikka se nopeuttaisi työllistymistä.

Tulijat ja nykyiset työttömät eivät ole samalla viivalla. Kuva turvapaikan saavien osaamisesta on yhä epäselvä, sillä hakemuksia vasta käsitellään. Alustavat kartoitukset kuitenkin osoittavat, että Suomeen on tullut Ruotsia vähemmän hyvän koulutuksen saaneita. Heitä on 10–15 prosenttia. Luku- ja kirjoitustaidottomia on varsin paljon. Väliin jää joukko, jonka tausta on hyvin kirjava. Kaikkia yhdistää se, että halu töihin olisi suuri.

Tulijoissa on potentiaalia työllistyä nopeastikin etenkin vähän koulutusta vaativiin töihin, varsinkin jos suomen opiskelun ja työn voisi yhdistää. Siksi uudetkin ideat, kuten Metropolia-ammattikorkeakoulun turvapaikanhakijoiden osaamisen arviointi- ja näyttökeskus, ovat tarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat