Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan korjaamiseen ei kaksi vuotta vielä riitä

Ukrainan sota ei ole ohi, mutta pahin vastustaja on nyt korruptio.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helmikuun puolivälissä pari vuotta sitten Ukrainan pääkaupungin Kiovan Itsenäisyyden aukiolla tunnelma muuttui yhä uhkaavammaksi. Mielenosoitukset olivat käynnistyneet marraskuussa, ja ne tunnettiin jo maailmalla nimellä Maidan, eli aukio, tai Euromaidan.

Tapahtumat vyöryivät nopeasti sen jälkeen, kun noin 80 ihmistä kuoli Maidanilla 20. helmikuuta 2014. Presidentti Viktor Janukovytš pakeni Venäjälle. Parlamentti nimitti uuden hallituksen.

Ei kulunut viikkoakaan, kun venäläisjoukot merkitsemättömissä asepuvuissa ottivat haltuunsa avainkohteita Ukrainalle kuuluvalla Krimin niemimaalla, jonka Venäjä liitti nopeasti itseensä. Huhtikuun alussa venäläismieliset kapinalliset ilmaantuivat Itä-Ukrainaan, ja sota alkoi.

Muutostahti on sittemmin hyytynyt, mutta ratkaisut ovat vielä edessä. Mikäli Ukraina vakiinnutetaan osaksi yhdentynyttä Eurooppaa, kuten ukrainalaiset ovat toistuvasti todistaneet haluavansa, tarvitaan vielä paljon ponnistuksia sekä Ukrainassa että maan uudistuksia tukevissa valtioissa ja rahalaitoksissa.

Pahimmat uhkakuvat eivät ole toteutuneet. Sota ei ole laajentunut uusille alueille Ukrainassa, eikä Venäjä ole käyttänyt väkivaltaa samalla tavalla muita naapureitaan vastaan.

Sota ei myöskään ole päättynyt. Etyjin tarkkailijat kertovat päivittäin tulituksesta Donetskissa ja Luhanskissa. Tulitus ja miinat tappavat ihmisiä edelleen. Minskissä neuvoteltu rauhansopimus ei ole toteutunut.

Ukrainan liittämisessä muun Euroopan talouteen on otettu merkittäviä askeleita. EU:n ja Ukrainan vapakauppasopimus tuli voimaan vuodenvaihteessa. Ukrainan riippuvuus kaupasta ja kaasutoimituksista Venäjän kanssa vähenee jatkuvasti.

Kaiken tämän jälkeen on ukrainalaisten itsensä kannalta epäoikeudenmukaista, että hyvinvoinnin ja oikeusvaltion rakentamisen pahin este Ukrainassa on valtion rakenteita syövyttävä korruptio.

Tällä viikolla Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päätti odottaa Ukrainan sisäisen poliittisen tilanteen selkiintymistä ennen seuraavan lainaerän maksamista. Ukrainalta vaaditaan nyt viisautta – ja Ukrainan ystäviltä kestävyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat