Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kartat kiinnostavat, mutta rahoitus on soten kova ydin

Kartalle piirretyt rajat saavat tunteet pintaan, mutta 17 miljardin euron menojen rahoitus on kuitenkin sote-uudistuksen varsinaista ydintä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Varmin tapa saada sadat luottamushenkilöt ja edunvalvojat vilkkaaseen keskusteluun on piirtää rajoja Suomen kartalle. Sen jälkeen voi antaa taistelun rehottaa: keskuskaupungit vastaan kehyskunnat, suuret vastaan pienet, pääkaupunkiseutu vastaan muu Suomi ja kunnat vastaan maakunnat ja valtio.

Tähän kompastui edellisen hallituksen kuntauudistus, ja sama oire vaivaa myös tämän hallituksen sote-uudistusta. Tällä viikolla päättyneellä lausuntokierroksella kunnat, kuntayhtymät, järjestöt ja viranomaiset kertoivat innokkaasti, mitä mieltä ne ovat 18 maakunnan ja 15 sote-järjestämisalueen mallista.

Samaan aikaan sote-uudistuksen osana valmistellaan yhtä lähihistorian suurimmista veroremonteista. Koska palvelujen järjestämisvastuuta ollaan siirtämässä pois kunnilta, olisi erikoista kierrättää rahoja edelleen kuntien kautta. Yhteensä kyse on yli 17 miljardin euron vuosittaisen kustannuksen rahoittamisesta. Se summa pitäisi irrottaa kuntataloudesta.

Potti on valtava, mutta rajojen piirtelyn herättämään intoon verrattuna keskustelu soten rahoituksesta on ollut vähäistä. Lähinnä kuulee epäuskoisia toteamuksia urakan vaikeudesta.

Silti uudistuksen kova ydin on rahoituksessa, josta verotulojen siirtely on vain osa. Jotta sote-järjestelmän kokonaisuuteen saadaan järkeä, sen rahoituksenkin pitää muodostaa kokonaisuus nykyisen sekamelskan sijaan. Sen mukana sote-uudistus onnistuu tai kompastuu.

Sote-uudistuksesta vastaava alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti valotti tämänhetkistä valmistelua keskiviikkona Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa. Tavoitteena on ymmärrettävä ja johdonmukainen malli, joka ei synnytä menoautomaatteja vaan kannustaa järkevään toimintaan. Vallan ja vastuun pitää kohdata toisensa.

Uudistuksessa on pakko edetä askel kerrallaan. On hyvä, että alkuvaiheessa valtio ottaa rahavirrat käsiinsä ja estää veroasteen nousun esimerkiksi kuntien määräaikaisilla verokatoilla. Vasta sen jälkeen on mielekästä pohtia maakuntien verotusoikeutta. Maakuntaverotuksen ymppääminen mukaan heti uudistuksen alussa olisi liian iso pala haukattavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat