Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hermostuneisuus kasvaa Saksassa

Kiinan kasvun ongelmat kiertävät Saksan kautta Suomeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Suomen talouden näkymiä ennustellaan, suureksi uhkaksi koetaan se, mitä rajojen takana ja globaaleilla markkinoilla voi tapahtua. Omat ongelmat ja Venäjän-kaupan romahdus kyllä tunnetaan, mutta Kiinan kehitystä seurataan huolestuneena.

Keskinäisriippuvilla maailmanmarkkinoilla vaivat kiertävät jotain kautta kaikkialle. Suomen tärkein vientimaa on Saksa. Saksa taas on euromaista vahvimmin kiinni Kiinan kysynnässä.

Vuositason mittauksissa kaikki on Saksassa edelleen hyvin. Mutta suunta on muuttunut. Teollisuustuotanto alkoi hieman yllättäen laskea Saksassa vuoden lopulla. Marraskuussa mitattiin jo kutistumista. Joulukuussa kutistuminen vain kiihtyi. Kausitasoitettu vientikin laski vuoden lopulla. Vienti Kiinaan laski koko vuoden ajan.

Suomen kannalta ikävää on, että erityisesti investointituotteiden – esimerkiksi sellaisten koneiden ja laitteiden valmistus, joilla tehdään kulutustavaraa tai toisia koneita – valmistus oli Saksassa jyrkimmässä luisussa.

Suomen viennistä iso osa on samassa kategoriassa, joka Saksassa sakkaa. Tuoreen Tullin tilaston mukaan koneiden ja laitteiden kategoria putosi joulukuussa myös Suomen viennissä.

Euroopan pörsseissä Saksan kuulumisia yleistetään: niiden koetaan kertovan kasvun hidastumisesta ja kasvavista Kiina-riskeistä. Kurssit ovat olleet alavireisen levottomia. Saksan talous voi kyllä edelleen melko vahvasti, mutta hermostuneisuus kasvaa. Tuorein esimerkki on kuohunta valtavan Deutsche Bankin ympärillä.

Deutsche Bankin tappiot ja kurssiluisu on tulkittu hieman suppeasti –  pankin omaan heikentyneeseen tuloskuntoon liittyvänä asiana. Toisaalta samalla on tehty ennakointeja, joiden mukaan Euroopan pankkisektori olisi taas vaarassa.

Deutsche Bankin huojunta on kytköksissä maailmantalouden nykyisiin muutoksiin. Kiinan kasvun hidastuminen ja sen seuraukset muuhun talouteen muun muassa öljyn hinnan laskun kautta pakottavat sijoittajat miettimään uudelleen, miten he arvioivat erilaisten pääomaerien riskit. Se mikä näytti pari vuotta sitten riskittömältä, ei näytä enää siltä. Jos pari vuotta sitten esimerkiksi sijoitukset energiayhtiöihin olivat pomminvarmoja, nyt niitä voidaan jo epäillä pommeiksi.

Tässä uudessa arvioinnissa menevät puntariin tietysti myös pankkien –  kuten Deutsche Bankin –  taseet ja pankkien kyky selvitä uudessa tilanteessa.

Hyvässä tuloskunnossa oleva vakavarainen pankki ei huolta aiheuta. Deutshe Bank ei ole iskussa, ja sillä on poikkeuksellisen vahva asema Saksan rahoitusjärjestelmässä –  joten rima heiluu.

Finanssikriisin aikoihin tuskin on paluuta. Pankkien keskinäisen luottamuksen heikentymisestä ei ole merkkejä. Yksi selitys tälle on se, että Euroopan keskuspankki on käynyt läpi suurten eurooppalaisten rahoituslaitosten taseet, joten niiden sisältö tunnetaan – ainakin vähän paremmin kuin finanssikriisin aikaan.

Kaiken lisäksi uusi kriisinratkaisumekanismi patistaa pankit ja pankkien omistajat reagoimaan tällaisiin tilanteisiin nopeasti. Nykyisen mallin mukaan ongelmien paikkaamiseen tarvittava raha otetaan ensi sijassa omistajilta. Deutsche Bank kertoi voivansa ostaa velkakirjojaan takaisin markkinoilta. Näin pankki teki selväksi, että markkinoilla on tehty virhearvio pankin riskeistä ja arvosta. Deutsche Bank päätyi onnistuneesti samaan valintaan kuin Euroopan keskuspankki: raha rauhoitti mielen. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat