Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiamarkkinat tarvitsevat keskuspankin

Energia- ja ilmastopolitiikan toteuttajaksi sopisi itsenäinen laitos, joka toimisi eduskunnan takuulla ja hoidossa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan Euroopan unionin energiajärjestelmän tulee olla päästötön vuoteen 2050 mennessä. Sopimuksen radikaaliutta ei ole Suomessa sisäistetty.

Energia-alan vastuita ei ole määritelty nykyisin selvästi tai niitä muutetaan toistuvasti poliittisin päätöksin. Välttämättömän ja väistämättä edessä olevan muutoksen vastuulliseksi toteuttajaksi tarvitaan uusi toimija, energian keskuspankki.

Valittiinpa tulevaisuuden päästöttömäksi energialähteeksi ydinvoima, fossiilisten polttoaineiden poltto liitettynä hiilidioksidin talteenottoon tai uusiutuvat energialähteet, sähkön merkitys kasvaa entisestään. Sähkön avulla voidaan valmistaa kaikki muut energian muodot, kuten lämpö ja polttoaineet, sekä ottaa hiilidioksidi käyttöön hiilen lähteeksi muoveihin, kemikaaleihin ja lääkkeisiin.

Tulevaisuuden energiamarkkinat ovat siis sähköenergiamarkkinat, ja ne pitää suunnitella toimiviksi. Jos Pariisin sopimuksen tavoitteista pidetään kiinni, esimerkiksi öljymarkkinat menettävät merkityksensä – niitä ei enää vuonna 2050 ole.

Edessä on kokonaisvaltainen murros, jonka toteuttamiseen ja johtamiseen nykyisten toimijoiden valtuudet eivät riitä. Tästä merkkinä on energiantuotannon erilaisten tukimekanismien määrän, kirjon ja laajuuden lisääntyminen.

Olemme risteyksessä, jossa pitää tehdä valinta: menemmekö kohti suunnitelmataloutta, jossa politiikalla tukitaan järjestelmän reiät, vai valitsemmeko toimivat markkinat? Nykyinen järjestelmä kulkee kohti suunnitelmataloutta.

Yksi ratkaisu, jolla päästäisiin kohti toimivia markkinoita, olisi energian keskuspankki. Kyseessä olisi itsenäinen laitos, jonka toiminta perustuisi lakiin. Laissa määriteltäisiin pankin perustehtävät ja toimintavaltuudet. Energian keskuspankki ei toimisi suoraan energia- tai tehomarkkinoilla vaan vastaisi järjestelmän teknisestä vakaudesta – samalla tavalla kuin keskuspankki vastaa rahajärjestelmästä.

Energian keskuspankki olisi EU:n velvoitteet täyttävän energia- ja ilmastopolitiikan toteuttaja, kuten Suomen Pankki on talouspolitiikan toteuttaja. Myös energian keskuspankki voisi Suomen Pankin tapaan toimia eduskunnan takuulla ja hoidossa.

Energian keskuspankki selkeyttäisi vastuita ja poistaisi poliittiset toimijat käytännön energiantuotannosta. Järjestelyn jälkeen eduskunnan ei tarvitsisi säätää lakeja esimerkiksi eri energiamuotojen tuotantotukien yksityiskohdista – asiasta päättäisi energian keskuspankki.

Energian keskuspankilla olisi muitakin tehtäviä: se varmistaisi energian pitkäaikaisen hintavakauden, hallitsisi energian kokonaiskustannuksia ja toteuttaisi energiaan liittyvät ilmastotavoitteet kokonaisvaltaisesti. Energian keskuspankki voisi erilaisin ohjausmekanismein säännellä markkinoita velvoitteidensa toteuttamiseksi.

Energian keskuspankin tarpeellisuus vain kasvaa, kun uusiutuvan energian merkitys suurenee.

Uusiutuva energia kääntää markkinat päälaelleen. Jos uusiutuvan energian osuus kokonaisenergiasta on tulevaisuudessa suuri, syntyy ajoittain merkittävää ylituotantoa. Tuotantoa ei voida silti rajoittaa, saati pysäyttää – muuten uusiutuvan energian osuus jää liian pieneksi. Tätä ylituotannon ja kulutuksen epäsuhtaa ei pystytä ratkaisemaan nykyisillä markkinamekanismeilla.

Tuotannon ohella energian keskuspankki vastaisi riittävästä ja oikea-aikaisesta kulutuksesta luomalla soveliaat markkinamekanismit. Digitalisaatio ja internet tekevät reaaliaikaisen energiamarkkinan mahdolliseksi.

Lisäksi energian keskuspankki huolehtisi hinnanmuodostusmekanismeista. Energian hinta ei tulevaisuudessa perustu öljybarrelin, kivihiilitonnin tai maakaasukuution markkinahintaan. Päästöttömien energiamuotojen tuottama sähköenergia on ilmaista tai lähes ilmaista. Vain tuotantokapasiteetin rakentaminen maksaa.

Sähköön keskittyvän energiantuotannon kokonaiskustannukset perustuvat tulevaisuudessa rahoituksen saatavuuteen, rahoituskustannuksiin ja kapasiteetin hintaan. Markkinahinnan muodostuminen pitää pohtia uudella tavalla.

Massiivisten muutosten toteuttamiseen tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä. Muutos pitää ulottaa myös energiantuotannon rakenteisiin ja toimintaperiaatteisiin.

Pasi Vainikka

Kirjoittaja on dosentti Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat