Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ruuhkat kestävät aamuisin ja iltapäivisin vähän yli tunnin – ja lähiöissä vallitsee maakuntatunnelma

Tuloväylillä ja kehällä on todellisia jonoja aamuisin ja iltapäivisin ehkä runsaan tunnin ajan.

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Autoilijoiden ruuhkamaksuja voi Helsingissä sekä puolustaa että vastustaa omasta näkökannasta riippuen. Maksuja koskevassa keskustelussa autoilija on kuitenkin hämmästyttävän usein kuin yhdestä muotista valettu, hieman eksoottinenkin hahmo.

Yleensä lähtökohta on, että tällainen autoilija huristelee Helsinkiin jostain ”muualta”, kohteena on pääosin kantakaupunki, ja hän on osaltaan ruuhkien uhri. Tällaisessa ajattelussa ruuhkamaksujen tulo ja jonojen vähentyminen olisivat autoilijan itsensäkin etu, kuten esimerkiksi vihreiden kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs on kuvaillut.

Kantakaupungissa autoilu onkin tympeää hommaa. Etäisyydet ovat lyhyitä mutta hitaita. Pyöräillen olisi usein jo perillä, metrosta puhumattakaan. Mannerheimintie ja muutamat muut väylät tuntuvat myös suhteettoman massiivisilta näin pieneen kaupunkiin. Harva autoilee keskustassa huvin vuoksi.

Meistä helsinkiläisistä huomattavan moni asuu kuitenkin autoineen Kehä ykkösen takana, jotkut jopa Kehä kolmosen takana lähellä Tikkurilaa. Moni käy töissä ihan muualla kuin kantakaupungissa – eikä edes välttämättä käytä vilkasta kehätietä. Osa on autoineen kotona lasten kanssa tai eläkkeellä. Tällaisen helsinkiläisen arki, harrastukset ja palvelujen käyttö eivät välttämättä nivoudu kantakaupunkiin lainkaan.

Joskus tietysti tällainenkin helsinkiläinen istuu jonossa, mutta usein lähiöautoilu on sujuvaa. Jos nyt vaikka pohjoisessa pyörähtää asioimaan Malmille, ei siinä yleensä missään ruuhkassa istuta. Pikemminkin vallitsee tyypillinen maakuntatunnelma.

Helsingin ruuhkat ovat muutenkin rajattuja. Tuloväylillä ja kehätiellä on todellisia jonoja aamuisin ja iltapäivisin ehkä runsaan tunnin ajan. Lähiöautoilijana oppii nopeasti, että lähtemällä kotoa edes strategisen vartin aiemmin voi vaikuttaa paljon siihen, jämähtääkö ruuhkaan. Maanantaisin ja perjantaisin ei ole samoja jonoja, koska ilmeisen moni tekee etätöitä tai lyhyttä työviikkoa. Ja koska lomat ovat Suomessa pitkät, vuodessa on paljon viikkoja, jolloin ilman jonoja pääsee mihin tahansa ja milloin tahansa.

Ei ole olemassa yhtä Helsingissä autoilevaa ja hänen etuaan, joihin ruuhkamaksuista puhuttaessa voisi vedota. Osa Helsingin autoilijoista voi kannattaa maksuja, osa varmasti ei. Osalle maksut olisivat tapa tehdä (keskusta-)autoilusta sujuvampaa. Osalle ne tekisivät arjesta lähinnä kalliimpaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat